Binnenland

Onderzoek naar effect wandelen op diabetes

NIJMEGEN (ANP) – Honderd Vierdaagselopers met diabetes type 2 worden tijdens de komende wandelmars dagelijks gevolgd om uit te zoeken welk effect de dagelijkse inspanning heeft op de ziekte. „Het is belangrijk dat diabetespatiënten hun spieren regelmatig in beweging houden, maar er is nog nauwelijks iets bekend over de fysieke risico’s van langdurig wandelen voor deze groep”, legt inspanningsfysioloog Maria Hopman van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMCN) in Nijmegen uit.

5 July 2012 13:40Gewijzigd op 14 November 2020 21:59

Het aantal patiënten met diabetes type 2 stijgt jaarlijks met 70.000. De ziekte waaraan al een miljoen Nederlanders lijdt, is vooral een gevolg van overgewicht en een ongezonde leefwijze. „Het is een ziekte met heel veel ernstige complicaties. Alle soorten van preventie tegen diabetes type 2 zijn daarom belangrijk”, vertelt Hopman.

Een groep van 30 aanstaande wandelaars met diabetes heeft vier maanden een speciaal trainingsprogramma gevolgd. Deze onderzoeksgroep wordt aangevuld met 70 willekeurige lopers met diabetes. Mogelijk hebben lopers minder medicijnen nodig.

Hopman deed al eerder tijdens de Vierdaagse onderzoek naar buikomvang, lichaamstemperatuur en drinken. Uit dat laatste onderzoek bleek dat er ook wandelaars zijn die te veel water drinken, wat gevaarlijk kan zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer