Toekomst partycentrum Vijverhoeve op het spel
ZWOLLE – De toekomst van partycentrum De Vijverhoeve op De Lichtmis, gelegen tussen Zwolle en Staphorst, staat op het spel. Waterschap Groot Salland heeft het bedrijf een dwangsom opgelegd die kan oplopen tot 20.000 euro per acht weken. Boosdoener is de waterzuiveringsinstallatie van het bedrijf, een zogeheten IBA, die niet goed functioneert.
Eigenaars Zeger en Annelies Wijnands van De Vijverhoeve kunnen het allemaal niet geloven. Zij en hun ouders bouwden het bedrijf de afgelopen dertig jaar op.
De Vijverhoeve is een bekende uitspanning. Jarenlang was het de uitvalsbasis van de hersteld hervormde gemeente Hasselt, Rouveen, Zwolle. Deze gemeente heeft nu een eigen kerk in Rouveen. De afgescheiden gereformeerde kerk Zwolle e.o. kerkt momenteel in De Vijverhoeve.
Het werk van de familie Wijnands dreigt nu verloren te gaan. Het echtpaar heeft er slapeloze nachten van. Een dwangsom van 20.000 euro per acht weken is niet op te brengen. Het bedrijf telt 25 parttimemedewerkers. Op 19 juli moet de zuivering het goed doen, anders gaat de dwangsom in. Toch vertrouwen de ondernemers op een goede afloop. Ze dienden een bezwaarschrift in en ze stappen naar de rechter.
Op de locatie van De Vijverhoeve ligt geen riolering. In 2001 werd daarom een IBA geplaatst. Na onderzoek maakte het echtpaar Wijnands de keuze voor een bepaald type. Ook waterschap Groot Salland ging akkoord. Het waterschap verstrekte bovendien een lozingsvergunning.
De IBA, die 40.000 euro kostte, haalde de norm echter nooit. Diverse deskundigen keken ernaar. Dit kostte nog eens 12.000 euro, maar het haalde niets uit. Het waterschap denkt nu dat deze IBA minder geschikt is voor het type bedrijf dat De Vijverhoeve is. „Het waterschap heeft het apparaat destijds beoordeeld en goedgekeurd voor ons bedrijf”, aldus het echtpaar Wijnands. „Als het waterschap nu denkt dat de IBA toch niet goed is, dan heeft het zijn werk niet goed gedaan. Wij hebben het waterschap vaak gevraagd om ons te helpen een oplossing te vinden. Hier werken specialisten. Groot Salland weigert al tien jaar om ons bij te staan.”
Een dwangsom van 20.000 euro per acht weken is buiten proportie, vindt de familie. Ook omdat Groot Salland zelf boter op het hoofd zou hebben door een blijkbaar ongeschikte IBA in het verleden goed te keuren. „Eind oktober is er met het waterschap en twee medewerkers van een rioleringsbedrijf een plan van aanpak gemaakt. Het waterschap zou bemonsteren op onze kosten, waarna gekeken zou worden welke aanvullende maatregelen nodig waren. We waren het allemaal eens met deze aanpak.”
Op 2 januari kwam er plotseling een brief waarin gedreigd werd met een dwangsom. Volgens het waterschap was er geen plan van aanpak. „Dat is in strijd met alle afspraken”, zegt de verbijsterde familie Wijnands.
Op 10 februari maakte het echtpaar bezwaar. In deze brief kondigden ze ook aan dat ze de IBA grondig zouden reinigen en opnieuw opstarten. Dit maakte deel uit van het plan van aanpak. De IBA van De Vijverhoeve heeft daarna drie maanden nodig om weer te werken. Het biologische proces moet na reiniging op gang komen. „Kort daarna nam het waterschap buiten ons medeweten om een monster. Natuurlijk werd de norm overschreden. Dat was ook bekend. Voor het waterschap was dit de reden de dwangsom definitief te maken. Wij begrijpen hier niets van.”
Volgens Zeger en Annelies Wijnands weet het waterschap bij voorbaat dat de norm op 19 juli niet wordt gehaald. „Uit veel onderzoeken blijkt dat bijna geen enkele IBA goed werkt. Veel zuiveringen hebben problemen en dus moeten ambtenaren volgens ons het een en ander door de vingers zien.”
De horecaondernemers doen er ondertussen alles aan om de norm te halen. „Medewerkers van een rioleringsbedrijf controleren bijna dagelijks. Ze brengen verbeteringen aan en doen dit deels in hun vrije tijd. Zij begrijpen wat er op het spel staat. Het zijn mensen met passie voor hun werk die je graag helpen. Helaas zijn we dit soort mensen bij het waterschap nog niet tegengekomen.”
„Bedrijf mag niet vervuilen”
Bartus Jonkman, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Groot Salland, zegt dat het waterschap in dit soort situaties liever niet inhoudelijk via de media wil reageren. Desondanks gaat hij in op het verhaal van het echtpaar Wijnands. „Als De Vijverhoeve bezwaar maakt –en dat is zijn goed recht–, dan behandelt de onafhankelijke bezwarencommissie het bezwaar en adviseert in een dergelijk geval het dagelijks bestuur. Wij gaan de familie Wijnands uitnodigen voor een extra persoonlijk gesprek. Voor ons staat echter als een paal boven water dat afvalwater van huishoudens en bedrijven geen vervuiling mag veroorzaken van ons oppervlaktewater. Daar komt bij dat we inmiddels een jaar in overleg zijn met het bedrijf. Deze dwangsom kan dus niet als een complete verrassing komen.”