Vier maanden cel geëist tegen rechts-extremist
Advocaat-generaal I. van Asperen de Boer-Delescen heeft donderdag voor het gerechtshof in Amsterdam vier maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen de Haagse rechts-extremist Joop Glimmerveen (74) wegens het aanzetten tot haat jegens buitenlanders.
Dat gebeurde een kleine zeven jaar geleden tijdens twee partijbijeenkomsten van de CP’86. In 1999 was hij daar reeds voor veroordeeld door het gerechtshof in Den Haag, maar de Hoge Raad oordeelde dat de bewijsvoering in dat arrest ondeugdelijk was. De Amsterdamse rechters moesten de zaak opnieuw bekijken.
In het Dynamisch Partycentrum in Rotterdam en café ’t Sterretje in Schiedam hield oud-voorzitter Glimmerveen van de Nederlandse Volks Unie (NVU) begin november 1996 racistisch getinte redevoeringen. Vooral toenmalig Groen Links-Kamerlid Tara Singh Varma moest het ontgelden. Tevens zou hij hebben gezegd dat het afgelopen moest zijn met de joodse overheersing van de Nederlandse partijen.
Hoewel Glimmerveen de aantijgingen grotendeels erkende, achtte hij zichzelf onschuldig omdat hij sprak op besloten bijeenkomsten. Zowel de rechtbank in Rotterdam als het Haagse gerechtshof stelden echter dat de strafbare uitlatingen in het openbaar zijn gedaan. De media waren immers ruimschoots vertegenwoordigd.
Tijdens de tweede bijeenkomst heeft Glimmerveen zelfs journalisten persoonlijk toegelaten. Ook de ordedienst bleek geen journalist te hebben tegengehouden. Tijdens het hoger beroep zei Glimmerveen dat het voor de inhoud van zijn speeches ook geen verschil zou hebben gemaakt. Hoewel de bewijzen in het dossier voor het oprapen lagen, hadden de Haagse raadsheren verzuimd op te schrijven dat de journalisten fysiek aanwezig waren.
Glimmerveen, die zich niet door een advocaat liet vertegenwoordigen, ging in cassatie. Tijdens zijn pleidooi wees Glimmerveen het hof erop dat sinds 1996 nooit meer iemand is vervolgd wegens het aanzetten tot haat. Volgens hem bewijst de opkomst van Pim Fortuyn dat de rassenhaat waartoe hij anderen zou hebben aangezet, inmiddels alom aanwezig is. „Er hoeft helemaal geen haat meer te worden gezaaid.”
Bovendien mag je tegenwoordig zeggen wat je wilt. Kijk maar naar de Amsterdamse wethouder Oudkerk met zijn opmerking over ’kutmarokkanen’, pleitte Glimmerveen. Dat gezegd hebbende, somde hij alle hatelijke opmerkingen op die aan het adres van Fortuyn zijn geuit.
Voorts vond de verdachte dat het proces tegen hem veel te lang heeft geduurd. Desgevraagd verkondigde de voormalige boekhouder van de NATO, die niet de minste spijt betuigde van zijn uitlatingen, absoluut geen boete te kunnen betalen met zijn oudedagsuitkering. Ook een werkstraf als alternatief voor een celverblijf komt bij hem niet in aanmerking. „Politici die vervolgd worden, werken niet”, aldus Glimmerveen.
Uitspraak 11 september.