Economen: Nog niet uit de brand met Griekenland
AMSTERDAM (ANP) – Leidt de uitslag van de Griekse verkiezingen tot een rustigere relatie tussen het land en de Europese Unie? Economen zijn er niet geheel gerust op.
„We zijn niet de afgrond in gevallen, maar we zijn nog niet helemaal uit de brand”, aldus hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen van de Universiteit van Amsterdam. Het belangrijkste is volgens hem dat Europa iets gaat doen aan de schuldenvermindering van Griekenland. „Het is daarom goed dat (de socialistische) Pasok niet de grootste partij is geworden, want zij doen alles wat Brussel zegt.”
De winnaar van de verkiezingen is de conservatieve Nieuwe Democratie. Hoewel pro-Europa, heeft de partij aangegeven dat er wel opnieuw onderhandeld moet worden over het huidige akkoord waarover in maart overeenstemming werd bereikt met de andere eurolanden als voorwaarde voor een nieuw hulppakket van 130 miljard euro.
„Het is goed dat ze nu weer gaan onderhandelen, want er moet wat veranderd worden aan dat akkoord om de schulden van de Grieken te verminderen”, zegt Van Wijnbergen. „Maar ik ben er niet helemaal gerust op, want er zijn veel stomme dingen gedaan in Brussel vanwege een gebrek aan economische kennis.”
Duitsland heeft volgens Van Wijnbergen afgelopen weekeinde signalen afgegeven dat onderhandelingen nog mogelijk zijn. „Maar vooral Nederland speelt nog een destructieve rol. In de manier waarop Nederland nu naar buiten treedt, staan we alleen.”
Volgens de Belgische econoom Paul de Grauwe zal de Europese Unie nu wel bereid zijn om Griekenland iets flexibeler tegemoet te treden, maar zal dat „onvoldoende” zijn. Volgens De Grauwe kan en zal Griekenland niet aan de opgelegde voorwaarden voldoen noch de hele schuldenberg terugbetalen. „Het is een kwestie van gezond verstand”.
Maar of het onvermogen van de Grieken om aan hun verplichtingen te voldoen ook leidt tot een vertrek uit de eurozone, is nog maar de vraag. „Ze kunnen op zich ook een default (het niet betalen van hun schulden) doorzetten en toch in de eurozone blijven. Zonder hun eigen toestemming kan niemand ze eruit gooien”, zegt De Grauwe.
Als drukmiddel zou de Europese Centrale Bank kunnen besluiten om geen kredieten meer aan de Griekse banken te verstrekken. Een donker scenario, vindt De Grauwe. „Dat betekent dat Europese landen afhankelijk worden van de heren in Frankfurt, die niet democratisch zijn gekozen.”