Dijkdoorbraak zet deel van Wilnis blank
Zo’n 1500 inwoners in Wilnis zijn dinsdagnacht geëvacueerd wegens een dijkdoorbraak in de Ringvaart. Het water kwam tot zo’n meter hoogte in de huizen te staan. Naar de oorzaak wordt een onderzoek ingesteld. Wanneer de bewoners terug kunnen keren, is nog niet bekend.
De dijk brak dinsdagnacht om 2.10 uur door. Het water stroomde met hoge snelheid de wijk in. Inwoners werden door de politie en brandweer gealarmeerd en met vaartuigen naar het droge gebracht. Zij vonden een onderkomen in opvangcentra in Wilnis en omliggende plaatsen.
Burgemeester M. Burgman heeft dinsdagmorgen om tien uur voor de drie wijken een noodverordening afgekondigd. Dat houdt in dat niemand meer de wijk in mag. Zij kon dinsdagmorgen niet aangeven wanneer de inwoners mogen terugkeren naar hun woningen. „Eerst moeten we de situatie in kaart brengen. Dat kan pas als al het water is weggepompt.”
Volgens de burgemeester is de schade groot. Zo’n 600 huizen staan blank. Er is sprake van verzakkingen in het wegdek. Ook werd een gasleiding lek geslagen. Dat probleem is in de loop van de ochtend verholpen. Of bewoners aanspraak kunnen maken op een vergoeding, moet volgens de burgemeester worden uitgezocht.
De inwoners werden geïnformeerd via de calamiteitenzender Radio M… Later in de ochtend zijn zij naar een centraal opvangpunt gebracht in Mijdrecht. Van paniek is volgens de burgemeester geen sprake geweest. „De burgerij heeft zich prima gedragen”, aldus politiecommandant G. van der Wurff. Aanhoudingen zijn niet verricht.
Klachten van inwoners dat zij pas anderhalf uur na de dijkdoorbraak werden geïnformeerd, zijn volgens Van der Wurff onterecht. „Wij zijn zo snel mogelijk opgetreden, onder meer met een geluidswagen.”
De politie van de Ronde Venen kreeg bij de evacuatie hulp van de mobiele eenheid. Het hoogheemraadschap heeft het water inmiddels uit de Ringvaart gepompt. Met damwanden is de dijk afgezet. Er is een gat geslagen over een lengte van zo’n 50 tot 60 meter.
Naar de oorzaak van de calamiteit wordt onderzoek ingesteld. Omwonenden gaven dinsdagmorgen te kennen dat zij al langere tijd verontrust waren over de stabiliteit van het taluud. Maar volgens woordvoerder J. Protenger van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht komt de doorbraak „als een complete verrassing.”
Protenger sluit niet uit dat de dijk door de extreme droogte van de afgelopen weken minder stevig is geworden. Mogelijk is de breuk ontstaan door een combinatie van factoren, waaronder het werk van muskusratten en de bekabeling door de dijken heen. Een verband met het transport van zoetwater vanuit het IJsselmeer naar gebieden in het westen van het land is er volgens het hoogheemraadschap niet.
De opvang kwam snel op gang. Ook het kerkelijk centrum van de hervormde gemeente in Wilnis werd ingericht voor evacués. Ds. W. C. Meeuse verleende er vannacht hand- en spandiensten. „De een was in paniek, de ander reageerde laconiek. Maar over het algemeen heerste er opluchting over het feit dat iedereen er zonder kleerscheuren vanaf is gekomen.”