Megaboete voor NS om bewaren reizigersinfo
DEN HAAG (ANP) – De NS heeft een boete van 125.000 euro moeten betalen aan het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Dit omdat het vervoerbedrijf reisgegevens van studenten die reizen met de ov-chipkaart, te lang bewaarde. Dat heeft het CBP woensdag bekendgemaakt.
Het college droeg de NS vorig jaar op om een maximumtermijn van 2 jaar in te voeren voor het bewaren van deze gegevens. Die had het bedrijf nog niet. De vervoerder kreeg een dwangsom opgelegd voor het geval hij dat niet zou doen.
Vorige maand bleek dat de NS deze informatie toch langer bewaarde. Het bedrijf zei dat het de gegevens anonimiseerde, maar volgens het CBP konden reizigers toch nog worden geïdentificeerd. Daardoor was het mogelijk het reisgedrag langere tijd te volgen. De NS moest dan ook betalen. Inmiddels vernietigt de vervoerder de informatie wel op tijd.
De NS zegt in een reactie dat zij dacht aan de regels te voldoen door de gegevens te anonimiseren. Het bedrijf zal de reisinformatie van studenten nu gewoon blijven vernietigen. Ondertussen gaat het op zoek naar een oplossing om de gegevens te bewaren op een manier die voldoet aan de regels.
Het CBP legde destijds om dezelfde reden ook een dwangsom op aan het Amsterdamse ov-bedrijf GVB, de Rotterdamse collega RET en TLS, de organisatie achter de ov-chipkaart. Of zij hebben geluisterd, is nog onderwerp van onderzoek.
De NS kreeg vorig jaar een tweede dwangsom opgelegd omdat de informatie over het in- en uitchecken met de ov-chipkaart voor studenten onder de maat was. Dat heeft het bedrijf wel op tijd verbeterd.