Rijkswaterstaat verwijdert vervuiling in Twentekanaal
Rijkswaterstaat verwijdert maandag de vervuiling in het water van het Twentekanaal. Met behulp van een schip worden olieresten, hout en gestold rubber weggehaald, meldde de directie Oost–Nederland. De verontreiniging is afkomstig van de brand vrijdagavond bij bandenfabrikant Vredestein in Enschede.
Het opgehaalde vuil gaat naar een afvaldepot. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is het laatste deel van het kanaal tussen Enschede en de sluis bij Hengelo ernstig vervuild met stoffen die met het bluswater in het water zijn gekomen.
Rijkswaterstaat heeft direct na de brand de sluis bij Hengelo gesloten om verdere verspreiding te voorkomen. Enschedese fabrieken aan het Twentekanaal kunnen daarom hun schepen niet laten varen. Rijkswaterstaat neemt regelmatig monsters van het water en de waterbodem. Volgens de zegsman gaat het om giftige stoffen, maar hij weet niet precies om welke. „We weten dat het grootste deel van de stoffen op een natuurlijke wijze in het water wordt afgebroken. We houden dat proces constant in de gaten."
Het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA) heeft na de brand metingen verricht van de giftige stoffen in het Twentekanaal. Het was maandag nog niet bereikbaar voor commentaar.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Enschede heeft de brandweer er bewust voor gekozen om het bluswater vrijdagavond in het Twentekanaal te lozen. In eerste instantie heeft de brandweer geprobeerd het vuur te bestrijden met zand en schuimkanonnen. Later bluste hij ook met water. „Het bluswater was te omvangrijk en te smerig om alles in het riool te lozen. Volgens de brandweer zou het riool verstopt raken." De brandweer heeft het besluit in overleg met Rijkswaterstaat en de waterschappen genomen.
Voor het regionale waterbedrijf Vitens veroorzaakt de sluiting van een deel van het Twentekanaal geen problemen. Vitens haalt het drinkwater tijdelijk uit winningsgebieden elders in de regio en uit grondwater. Ook de waterbekkens bij Enschede bieden genoeg voorraad. „Wij kunnen het eventueel nog maanden uitzingen", aldus een woordvoerder.
Het waterschap Regge en Dinkel heeft de waterinvoer in het afgesloten deel van het Twentekanaal voorlopig gestaakt. Die invoer is bedoeld om vanuit het Twentekanaal de Elsbeek te voorzien van water. Dat is nodig om de verdroging in de beek tegen te gaan. „Gelukkig is de watertemperatuur weer gedaald. Bovendien voorspelt het KNMI regen, dus we hopen dat het milieu in de beek geen grote schade ondervindt", aldus een woordvoerder.