„Overheid verhoogt boetes bij verlies zaak”
LEEUWARDEN (ANP) – De overheid gaat verkeersboetes verhogen als het vrijdag een zaak over administratiekosten verliest. „Dat doen ze net zo gemakkelijk, daar hoef je je niet over te verbazen”, zegt voormalig landelijk verkeersofficier Koos Spee zondag.
Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelt vrijdag over een zaak die Bernd van der Meulen, hoogleraar Recht en Bestuur aan Wageningen Universiteit, aanspande. Van der Meulen kreeg een boete omdat hij te hard reed. Hij was het niet eens met de administratiekosten van 6 euro die hij moest betalen. Ook vond Van der Meulen het onoorbaar dat op het afschrift staat dat je daartegen niet in beroep kunt.
De kantonrechter in Amsterdam gaf Van der Meulen op beide punten gelijk en de overheid tekende daarop vrijwel direct beroep aan. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) haastte zich te zeggen dat automobilisten die een boete op de mat krijgen, de administratiekosten voorlopig moeten blijven betalen vanwege het beroep.
Ook Van der Meulen verwacht dat als het aan justitie ligt, de boetes omhoog gaan als hij de zaak wint . „Maar justitie heeft het niet helemaal voor het zeggen. Nederland loopt voorop als het gaat om de hoogte van boetes, maar zelfs bij de politie hangt een sfeer dat ze die soms te hoog vinden.”
De overheid rekent sinds juli 2009 administratiekosten. Volgens Spee is het de vraag of het hof oordeelt dat de overheid dat met terugwerkende kracht moet terugbetalen. „Dat zou ondoenlijk zijn”, zegt hij, om daar vervolgens aan toe te voegen: „Buitengemeen interessant.”
Van der Meulen wacht af of het hof beslist dat hij de administratiekosten moet betalen. De hoogleraar vindt vooral dat hij bezwaar moet kunnen maken. „ Het is een principiële discussie. Ongelijk krijgen of je punt niet mogen maken, dat is een belangrijk verschil. Bovendien, nu gaat het maar om 6 euro, maar in een ander geval misschien wel om 60 euro.”
Mocht het hof toch oordelen dat automobilisten niet in beroep kunnen gaan tegen administratiekosten, dan is het volgens Van der Meulen in principe mogelijk de zaak voor te leggen aan het Europees hof van Justitie in Straatsburg.