„Geweld en bedreiging horen bij politiewerk”
RIJSWIJK (ANP) – Geweld en bedreiging horen bij het werk van politiemensen, vinden rechters in Zweden. Agenten uit het Scandinavische land krijgen daarom vaak geen schadevergoeding als ze met geweld zijn geconfronteerd.
„Agenten moeten er mentaal op voorbereid zijn dat ze met geweld te maken krijgen”, oordeelde een rechter in Zweden eind mei over een claim. Die was ingediend, nadat een man bij zijn arrestatie op vijf agenten had ingestoken.
Nederland en de ons omringende landen denken anders over geweld tegen politie, blijkt uit een verkenning van het ANP. Dat wordt hard veroordeeld. Justitie in Nederland eist veel zwaardere straffen bij de rechter als een verdachte geweld heeft gepleegd tegen politiemensen.
Afgelopen week werden Nederlandse agenten flink geconfronteerd met geweld. Dinsdag wilde een arrestatieteam in Den Haag een vuurwapengevaarlijke verdachte arresteren. Tijdens de actie keerden tientallen buurtbewoners zich tegen de agenten, die werden bekogeld met onder meer vuurwerk. De mobiele eenheid en politiehonden moesten de menigte op afstand houden.
In de nacht van woensdag op donderdag schoot een man bij Barendrecht op politieagenten. Twee nachten later was het in dezelfde plaats weer mis: een dronken automobilist reed in op een agent om onder een controle uit te komen. Op de vlucht haalde hij levensgevaarlijke manoeuvres uit. Beiden konden worden opgepakt. Dinsdagavond werd een 24-jarige man opgepakt die in Koningsbosch (Limburg) met zijn auto op een agent inreed.
Ook in andere Europese landen blijkt geweld tegen de sterke arm aan de orde van de dag. Zo is het aantal geweldsmisdrijven tegen de Duitse politie de afgelopen 5 jaar verdubbeld. Er zijn nu 1228 incidenten per jaar, ofwel meer dan drie per dag. Het gaat dan bijvoorbeeld om politiemensen die stenen naar hun hoofd krijgen of messteken oplopen. Daardoor raken jaarlijks meer dan 2500 agenten gewond.
Berlijn is met afstand de gevaarlijkste stad in Duitsland om te werken als politieagent. Oorzaak zijn vrijwel wekelijkse demonstraties van extreem links en extreem rechts. Duitsland heeft de maximale celstraf voor verzet tegen het ingrijpen van de politie vorig jaar verhoogd van 3 naar 5 jaar.
Ook in België ligt de politie onder vuur, soms letterlijk. In Laken werd een agent in 2010 in zijn been geschoten met een kalasjnikov, een wapen waarover veel Brusselse straatcriminelen bleken te beschikken. De politie durfde eind 2009 al sommige wijken van de Brusselse gemeente Anderlecht niet meer binnen te rijden, uit vrees voor aanvallen. De politiek besloot tot nultolerantie en snelrecht, ook al klaagden rechters dat ze daarvoor te weinig mankracht hadden.