Economie

KPN verhoogt winstdoelstelling

Het telecomconcern KPN heeft de winstdoelstelling voor dit jaar verhoogd. Door een goed tweede kwartaal gaat de directie nu vóór rentelasten, belastingen en afschrijvingen uit van een winstgroei van minimaal 10 procent. In mei was nog 5 procent voorspeld.

Redactie economie
22 August 2003 11:19Gewijzigd op 14 November 2020 00:30

KPN maakte vanmorgen bekend in het tweede kwartaal een nettowinst van 192 miljoen te hebben behaald op een omzet van 3,04 miljard euro. Inclusief bijzondere posten kwam het positieve resultaat uit op 183 miljoen euro. De resultaten waren aan de bovenkant van de verwachtingen van analisten, die er echter niet op hadden gerekend dat KPN zijn financiële doelstellingen zou verhogen.

Het was voor KPN het vierde kwartaal op rij met winst, waarmee het concern zich schaart bij de best presterende telecomaanbieders in Europa. Bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer zei vanmorgen tevreden te zijn over de „verdere voortgang” die is geboekt.

KPN moest vorig jaar in het tweede kwartaal nog een recordverlies van 9,3 miljard euro in de boeken schrijven, toen afschrijvingen op duur verworven UMTS-licenties zwaar op de resultaten drukten. De omzet kwam toen iets hoger uit op 3,1 miljard euro.

Het operationele resultaat steeg met 153 miljoen euro van 1094 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2002 naar 1247 miljoen euro in dezelfde periode van 2003. De vrije kasstroom bedroeg 711 miljoen euro (tweede kwartaal 2002: 412 miljoen euro).

Op de effectenbeurs in Amsterdam reageerden beleggers lauw op het goede nieuws. De beurskoers van KPN schommelde in de eerste handel rond het slot van donderdag.

KPN is uit de rode cijfers gekropen door fors te reorganiseren en te bezuinigen. Dit is ten koste gegaan van duizenden banen. In Nederland telt KPN nu ruim 19.000 banen die onder de eigen CAO vallen tegen 23.000 een jaar geleden en 29.000 eind 2001. In het afgelopen kwartaal zijn er 317 arbeidsplaatsen verdwenen.

De centrale ondernemingsraad van KPN vreest verder banenverlies als concurrenten minder hoeven te betalen voor het gebruik van KPN’s netwerk voor vaste telefonie, zo werd donderdag bekend. Dit besluit van Opta is de oorzaak van een hoogopgelopen conflict tussen de toezichthouder en de bedrijfstop.

In een reactie op die beslissing dreigt bestuursvoorzitter Scheepbouwer om de investeringen in Nederland te verplaatsen naar het buitenland. KPN probeert het Opta-besluit via de rechter te laten schorsen.

De reorganisaties bij KPN waren ook noodzakelijk om de schuldenlast terug te dringen. In het afgelopen kwartaal bedroeg de totale schuld nog 10,2 miljard euro tegen 15 miljard euro eind juni 2002. KPN verwacht eind dit jaar minder dan 9,5 miljard euro aan schulden te hebben.

De divisie vaste telefonie draagt nu nog het meest bij aan de winst, maar kampt met een stagnerende omzet. Bij mobiele telefonie (13,8 miljoen klanten) presteren de activiteiten in Nederland en België het best. In Duitsland kampt dochteronderneming E-Plus met hogere kosten in verband met een agressieve campagne om meer klanten te werven.

In het tweede kwartaal groeide het aantal klanten van E-Plus met 270.000 tot 7,7 miljoen. De Duitse tak moet hard groeien om geld te kunnen opleveren. Duitsland is in potentie samen met Groot-Brittannië de meest winstgevende markt van Europa. Tot dusver heeft E-Plus grote moeite om op te boksen tegen de veel grotere concurrenten T-Mobile en Vodafone.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer