Hoogervorst: Geen gestunt met alcohol
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid is tegen gestunt met alcohol, ook door cafés. Burgemeester Wallage van Groningen wil een landelijk politiek debat over het aanbieden van alcohol in cafés tegen bodemprijzen.
Hij heeft Hoogervorst al aan zijn zijde. Deze wil nog een keer met de branche aan tafel. Als dat onvoldoende oplevert, komt hij met wetgeving, aldus zijn woordvoerder.
De oproep van de Groningse burgervader was ingegeven door een actie van drie Groningse cafés die studenten voor 15 euro een avond lang ongelimiteerd alcohol lieten drinken. Gemeentelijke juristen onderzoeken op dit moment of een verbod op dit soort acties via de horecavergunning is af te dwingen.
„Kortingsacties lokken overmatig drankgebruik uit”, stelt Wallage. Het ontbreekt gemeenten op dit moment aan mogelijkheden om de verkoop van goedkope drank te verbieden, signaleert hij. De PvdA’er wil wetgeving die horeca belet met drankprijzen te stunten. Probleem is dat de verantwoordelijkheid voor het prijsbeleid van cafés nu nog helemaal bij de ondernemer zelf ligt.
Ook minister Hoogervorst noemt stunten met alcoholprijzen onwenselijk. Hij vindt dat het moet worden tegengegaan. Komend najaar zal hij met de branche overleggen om te komen tot een bindende vorm van zelfregulering. Nu zijn er geen sanctiemiddelen. Als dat overleg nergens toe leidt, zal hij een wet voorstellen, zo laat een woordvoerder van het ministerie weten.
De kortingsacties van de drie cafés druisen in tegen het convenant dat de gemeente Groningen en Rijksuniversiteit Groningen (RuG) een paar jaar geleden met introductiecommissies en de Groninger horeca hebben afgesloten. In het convenant werd opgeroepen tot matiging van het drankgebruik tijdens introductieweken van de studenten op de universiteit. Hiertoe werd besloten nadat in 1997 tijdens de ontgroening bij het Groninger studentencorps Vindicat een dode en een paar gewonden waren gevallen.
De eigenaren van de betreffende kroegen zijn zich ondertussen van geen kwaad bewust. „Ik begrijp helemaal niets van al die commotie”, stelt S. Faber van café AaBC in Groningen. „Zoals afgesproken in het convenant nemen we echt wel onze verantwoordelijkheden. Zodra iemand dronken aan de bar zit, wordt er niet meer geschonken. Ook niet als ze eerder 15 euro hebben betaald.”
Ook de uitbater van Molly Malones, S. Boxum, ziet het probleem niet. „Op een bruiloftreceptie kun je toch ook onbeperkt drinken?” reageert hij. Hij benadrukt verder dat het convenant de horecaondernemers nergens toe verplicht.