Aanslagen blijven Irak teisteren
BAGDAD (ANP) – Irak is sinds 2007 veiliger geworden, maar de inwoners worden nog voortdurend opgeschrikt door bomaanslagen, vooral in het midden van het land. Vorige maand kostte een reeks explosies in vier provincies aan zeker 42 mensen het leven. Ook de onzekere politieke situatie, gevolg van de spanningen tussen soennieten en sjiieten, doet de veiligheid in het Arabische land geen goed.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is zich ervan bewust dat Irak nog geen ‘normaal’ land is. Het ontraadt Nederlanders om voor niet-essentiële reizen naar het Arabische land te gaan. De Koerdische gebieden in het noorden, die in feite onafhankelijk van de regering in Bagdad functioneren, worden veiliger geacht. Daar is het volgens het ministerie voldoende om waakzaam te zijn.
De Iraakse regering meldde vorige maand dat in de maand maart ‘slechts’ 112 mensen door politiek geweld om het leven waren gekomen. Het betrof 78 burgers, 22 agenten en 12 militairen. Dat aantal was het laagst in één maand sinds de invasie van Amerikaanse en Britse militairen in maart 2003 om het dictatoriale bewind van Saddam Hussein te verdrijven. De laatste Amerikaanse militairen verlieten in december het Arabische land.
Een maand later was het aantal doden door aanslagen alweer gestegen, tot 126 personen.
Vooral in 2006 en 2007 werden veel Irakezen het slachtoffer van aanslagen. Dat kwam door de spanningen tussen de sjiitische meerderheid en de soennitische minderheid, die het onder Saddam Hussein voor het zeggen had. De spanningen tussen beide groepen binnen de islam duren nog altijd voort.
Na een uiterst moeizame kabinetsformatie na de parlementsverkiezingen van maart 2010 bleef de sjiitische premier Nuri al-Maliki aan de macht, hoewel zijn partij bij de stembusgang minder stemmen had behaald dan het seculiere blok van oud-premier Iyad Allawi. Hij kwam al snel in conflict met de soennitische vicepresident Tareq al-Hashemi. Maliki liet de vicepresident arresteren, omdat die doodseskaders zou hebben geleid. Hashemi vluchtte daarop naar Koerdisch gebied.
De recente aanslagen worden vooral toegeschreven aan soennitische groepen die banden hebben met de terreurbeweging al-Qaeda. Zij zijn erop uit de sjiieten te treffen en zo de chaos in het land te vergroten. Overigens worden niet alleen sjiieten het slachtoffer van acties van de groepen. Ook de christelijke minderheid is het doelwit. Zo verloren in oktober 2010 68 mensen het leven door een aanslag op een kathedraal in Bagdad.