Binnenland

PVV-politiek kan polder ook niet redden

DEN HAAG – „De Zeeuwen hebben het nakijken”, stelde PVV-Kamerlid De Mos onlangs in een Kamerdebat over de Hedwigepolder. Grote kans dat ze hém erop zullen aankijken.

Kees de Groot
23 May 2012 10:07Gewijzigd op 14 November 2020 21:13
Donkere wolken pakken zich samen boven de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Nu de Tweede Kamer gisteren een voorstel van demissionair minister Bleker heeft afgewezen om de polder gedeeltelijk onder water te zetten, dreigt alsnog volledige ontpo
Donkere wolken pakken zich samen boven de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Nu de Tweede Kamer gisteren een voorstel van demissionair minister Bleker heeft afgewezen om de polder gedeeltelijk onder water te zetten, dreigt alsnog volledige ontpo

Alles afwegend moest het laatste kabinet-Balkenende tot de conclusie komen dat er écht niets aan te doen was: de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen moet helemaal onder water. Het in 2005 ondertekende Scheldeverdrag liet geen andere mogelijkheid. Alterna­tieven bleken onhaalbaar.

Met het aantreden van het kabinet-Rutte gloorde er toch weer hoop voor de Zeeuwen. „In overleg met Vlaanderen wordt een alternatief ontwikkeld voor de ontpoldering van de Hedwigepolder”, stond te lezen in het regeer­akkoord van VVD en CDA. Daaronder prijkte weliswaar niet de handtekening van de PVV, maar ook die partij steunde het voornemen van harte.

Het lukt verantwoordelijk staatssecretaris Bleker (Landbouw) echter niet een alternatief plan uit te werken waarin de héle Hedwige droog blijft én wat ook kan rekenen op steun van Vlaanderen en Brussel. Hij komt niet verder dan het gedeeltelijk ontpolderen van de Hedwigepolder, gecombineerd met het onder water zetten van enkele andere polders. Winstpuntje in dat plan is, volgens coalitiepartijen VVD en CDA, dat tenminste niet de héle Hedwige natte natuur wordt.

Als Bleker dat plan aan de Kamer voorlegt, blokkeert de PVV dat echter. De partij komt ineens op de proppen met de wens een referendum te houden in Zeeland over wat de mensen daar er eigenlijk van vinden. PVV-Kamer­lid De Mos gelooft er niets van dat er in Zeeland voldoende draagvlak voor Blekers alternatieve plan zou zijn.

Het referendum komt er niet, waarop de PVV de kont hard tegen de krib gooit. „Brusselse dictaten dwingen ons onze eigen polders onder water te zetten”, zegt De Mos op 16 mei. „De Zeeuwen hebben het nakijken. Maar de PVV heeft lak aan Europa.” Wat de PVV’er betreft gaat Nederland een jarenlange juridische strijd aan met Europa om de Hedwige alsnog droog te houden.

De Mos bleek ook gisteren geenszins van plan alsnog in te stemmen met gedeeltelijke ontpoldering van de Hed­wige. „Als de Europese Commissie belt, nemen we gewoon de telefoon niet op.”

Van struisvogels wordt –ten onrechte– gezegd dat ze bij gevaar hun kop in het zand steken. De houding van de PVV in het Hedwigedossier kan echter gerust een zuiver staaltje struisvogelpolitiek worden genoemd.

In lijn met de campagnestrategie probeert de PVV alle schuld af te schuiven op de EU. Cruciaal is echter dat Neder­land zélf het Scheldeverdrag heeft getekend en dat dus ook moet uitvoeren. „Wij kunnen het leger in stelling brengen en naar Brussel gaan, maar wij hebben een afspraak met de buren”, zei Bleker onlangs. „Daar zit het op vast.”

„Soms is politiek het bereiken van het minst slechte om veel erger te voorkomen”, vervolgde Bleker. „Daarop spreek ik de PVV aan.” De Mos koos echter voor de lijn ”alles of niets”. Gevolg: de héle Hedwige gaat toch onder water.


Tijdlijn

November 2004: Ondanks ongenoegen na een eerdere uitdieping van de Westerschelde spreken Vlaanderen en Nederland af de Schelde tot 13,10 meter te verdiepen om de haven van Antwerpen toegankelijk te maken voor grotere schepen.

December 2005: De regeringen ondertekenen een verdrag met afspraken over nieuwe natuur ter compensatie van het natuurverlies dat ontstaat door het verdiepen van de Westerschelde.

April 2009: Het kabinet besluit de Hedwigepolder niet onder water te zetten. Het wil door middel van schorren buitendijks natuur gaan ontwikkelen.

Juli 2009: De Raad van State legt het uitbaggeren van de Westerschelde stil omdat niet is uit te sluiten dat de werkzaamheden de natuur aantasten.

Augustus 2009: De Belgische minister Leterme bezoekt Nederland; minister Verhagen belooft hem dat de Westerschelde zonder vertraging wordt uitgediept.

9 oktober 2009: Het kabinet beslist dat de polder definitief onder water zal worden gezet.

September 2010: Regerings­partijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV spreken af dat de Hedwigepolder toch niet wordt ontpolderd.

Juni 2011: Niet de Hedwige­polder maar de Schorer- en Welzingepolder bij Vlissingen gaan onder water. Het besluit leidt tot boze reacties in Vlaanderen.

15 september 2011: De Europese Commissie wil dat Nederland de alternatieve plannen voor de ontpoldering van de Hedwige­polder wetenschappelijk onderbouwt.

Januari 2012: Ondanks een toelichting van staatssecretaris Bleker blijft Brussel kritisch over de door Nederland aan­gedragen alternatieven.

16 februari 2012: Nederland doet een laatste poging om Brussel te overtuigen.

4 april 2012: De Europese Commissie bestudeert een aantal alternatieven die Nederland heeft aangedragen. Een daarvan is het deels onder water zetten van de polder.

22 mei 2012: De Tweede Kamer stemt tegen het voorstel van Bleker om een derde van de polder onder water te zetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer