Groeivoorstellen uitgelegd
BRUSSEL (ANP) – Woensdag komen de regeringsleiders en staatshoofden van de 27 landen van de Europese Unie naar Brussel voor overleg over economische groei. Hoewel er formeel geen besluiten zullen vallen, proberen de leiders wel overeenstemming te bereiken over meerdere voorstellen om groei van de economie en werkgelegenheid te bereiken. Hieronder een greep uit de voorstellen die besproken zullen worden.
- EURO-OBLIGATIES: Misschien wel het meest controversiële onderwerp op de agenda is de mogelijke uitgifte van gezamenlijke euro-obligaties. Deze euro-bonds maken het mogelijk voor probleemlanden om goedkoper geld te kunnen lenen dan nu op de markten. Voor rijke landen als Duitsland en Nederland zou de rente bij gezamenlijke obligaties sterk kunnen oplopen.
PROJECTOBLIGATIES: Projectobligaties moeten investeerders over de streep trekken om te blijven investeren in grote miljardenprojecten zoals de aanleg van bruggen of spoorlijnen. De Europese Unie zal voor een deel van het risico garanties uitgeven. De EU is bereid 230 miljoen euro aan garanties apart te zetten.
EUROPESE INVESTERINGSBANK (EIB) : Het kapitaal van deze bank moet verhoogd worden met 10 miljard euro. Dat kapitaal moet komen van de EU-lidstaten. De bank kan dan meer en grotere infrastructurele projecten medefinancieren. De EIB heeft ook bijgedragen aan de aanleg van de Tweede Maasvlakte.
EU-FONDSEN: Geld van de Europese structuur- en cohesiefondsen moet slimmer besteed worden. Ook moet de uitbetaling van bedragen sneller gaan.
FINANCIELE TRANSACTIETAKS (FTT): De Europese Commissie heeft voorgesteld dat alle EU-lidstaten een belasting invoeren over de aan- en verkoop van vrijwel alle waardepapieren, waaronder aandelen, schuldpapier en derivaten. De verdeeldheid in Europa is groot. Nederland denkt niet dat de FTT zorgt voor meer stabiliteit in de financiële sector.
EUROPEES PATENT: De EU streeft al jaren naar een nieuw gemeenschappelijk EU-patent. De invoering ervan zal ondernemingen heel wat kosten besparen. Nu is het aanvragen en verdedigen van octrooien onder meer door de vertaalkosten veel duurder, zelfs tien keer duurder dan in de Verenigde Staten en Japan. Geld dat ook gepompt kan worden in de economie. Het laatste struikelblok is de vestigingsplaats van het nieuwe octrooibureau. München, Parijs en Londen zijn daarvoor in de race. Bij de top eind juni moet hierover een besluit vallen.