TU Kampen wil naar grotere universiteitsstad
KAMPEN – De Theologische Universiteit Kampen (TU Kampen), de predikantenopleiding van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) wil verhuizen naar „een grotere universiteitsstad”.

Dat maakte de onderwijsinstelling dinsdagmorgen bekend.
De Raad van Toezicht van de theologische universiteit presenteerde dinsdag een rapport over de toekomst van de opleiding, in aanloop naar de vergadering van de Generale Synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt volgende week vrijdag en zaterdag.
Eén van de conclusies uit het rapport is dat voor de theologieopleiding vestiging in een grotere universiteitsstad wenselijk is. „Blijven in Kampen is niet zonder meer een optie”, zegt rector prof. dr. M. te Velde in een toelichting. „Dat kan alleen als er maatregelen voor versterking van de positie van de TU mogelijk zijn.”
Volgens de rector ligt het voor de hand dat de gereformeerd-vrijgemaakte predikantenopleiding zich vestigt op een plaats waar al een universitaire theologieopleiding is. „In Groningen en Amsterdam wil men ons graag hebben.”
Het vraagt nog nadere uitwerking op welke wijze de TU Kampen in de toekomst het onderwijs gaat vormgeven op een nieuwe locatie. Een seminarie, zoals bijvoorbeeld de Hersteld Hervormde Kerk heeft aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is geen optie, aldus prof. Te Velde. Ook een model zoals de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) heeft, waarbij in de bacheloropleiding het onderwijs zowel door de PThU als respectievelijk de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit in Amsterdam wordt gegeven, is geen optie. „De Generale Synode van 2008 heeft als randvoorwaarde gesteld dat de kerk een eigen bachelor- en een eigen masteropleiding houdt”, aldus prof. Te Velde.
Volgens het rapport van de TU Kampen is er op dit moment geen sprake van een verdergaande samenwerking met de Theologische Universiteit Apeldoorn van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Beide instellingen werken sinds 2002 samen en hebben afspraken over samenwerking gemaakt tot 2017. Prof. Te Velde stelt dat het op dit moment „niet meer voor de hand” ligt dat er een intensievere samenwerking komt van beide instituten op een gezamenlijke locatie. „In het verleden is de vraag aan de orde geweest of we ons in Zwolle zouden vestigen. Die optie is wat ons betreft nu van de baan.”
Volgens de rector van de TU Kampen zijn er verschillen in cultuur en tempo tussen ‘Kampen’ en ‘Apeldoorn’ en tussen de kerkverbanden waaraan de opleidingen gelieerd zijn. „De omstandigheden waarin we werken zijn anders. Maar we blijven de weg openhouden naar samenwerking.”
Met de voorstellen voor de toekomstige positie van de universiteit speelt de TU Kampen ook in op wijzigingen in het overheidsbeleid, waardoor aan theologieopleidingen hogere eisen worden gesteld op onder meer het gebied van wetenschappelijke publicaties. Bovendien wordt de bestuursstructuur vereenvoudigd en meer in lijn gebracht met de overheidsvoorschriften. Als het aan de TU ligt, worden de huidige Raad van Toezicht en het curatorium van de instelling vervangen. In de nieuwe situatie wordt de Raad van Toezicht het controlerende orgaan. Het curatorium adviseert aan de Raad van Toezicht op het punt van identiteit, kwaliteit van onderzoek en onderwijs. Leden voor beide organen worden benoemd door de Generale Synode van de GKV.
De Theologische Universiteit maakte dinsdag bekend te werken aan de komst van een ”Praktijkcentrum voor theologie en gemeenteopbouw”. De opleiding wil daarin onderzoek en dienstverlening integreren. Ze werkt daarbij samen met de Gereformeerde Hogeschool Zwolle en het Centrum Dienstverlening Gereformeerde Ker-ken (Centrum G) van Deputaten Ondersteuning Ontwikkeling Gemeenten (OOG). Volgens prof. Te Velde is er nog geen besluit genomen over de vestigingsplaats van het praktijkcentrum.
Daarnaast vraagt de TU Kampen aan de Generale Synode om in te stemmen met de instelling van een bijzondere leerstoel Christelijke Identiteit. Deze moet een bijdrage leveren aan de bezinning op het leven en werken van christenen in de maatschappij. De op de leerstoel te benoemen hoogleraar moet een doceren en publiceren over de doorwerking van bijbels, christelijk en gereformeerd geloven en denken onderwijs, politiek, zorg, wetenschappen en cultuur, aldus de TU Kampen.
De Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) van de Christelijke Gereformeerde Kerken blijft in Apeldoorn.
Dat zei rector prof. dr. G. C. den Hertog vanmorgen in een reactie op de plannen van de Theologische Universiteit Kampen (TU Kampen). „De noodzaak om te verhuizen wordt in Apeldoorn niet gevoeld”, aldus de hoogleraar. „We hebben moeite om financieel de eindjes aan elkaar te knopen, maar het voortbestaan van de TUA is niet in gevaar.”
De TUA heeft volgens prof. Den Hertog nooit gesprekken gevoerd over een mogelijke vestiging in Amsterdam of Groningen. Als de TU Kampen verhuist, hoopt de TUA „op gehoorafstand” te blijven. „De plannen van de TU Kampen doen geen afbreuk aan onze huidige samenwerking. Als zij met andere instellingen in gesprek gaan, dan kan de samenwerking met de TUA daar wellicht in worden geïntegreerd. Maar dat is aan de TU Kampen.”
Het rapport over de toekomst van de TU Kampen wordt op korte termijn geplaatst op de website van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.
Achtergrondartikelen over onder meer de Theologische Universiteit Kampen, de Theologische Universiteit Apeldoorn en de stad Kampen als vestigingsplaats voor diverse aan het protestantisme gerelateerde instellingen op DigiBron:
27 september 2011
Pleidooi voor brede universiteit
4 juni 2011
Extra geld GKV naar universiteit: TU Kampen kan alleen niet overleven
14 maart 2011
Somberheid over eigen universiteit
7 december 2010
Relatie met Apeldoorn versterken: Prof. Te Velde bepleit verdere samenwerking
29 september 2010
Synode CGK bezorgd over toekomst van TUA
8 september 2010
Het echte Kampengevoel: over het vertrek van diverse kerkelijke instituten uit Kampen
8 september 2009
Gereformeerd zijn mag weer, herbezinning op de koers van de TU Kampen
4 juli 2009
TU Kampen en ETF willen nauwer samenwerken
19 mei 2008: