Binnenland

Tentenkamp Ter Apel groeit uit tot klein dorp

TER APEL (ANP) - Het tentenkamp waarmee uitgeprocedeerde asielzoekers in het Groningse Ter Apel protesteren tegen hun uitzetting uit Nederland, is uitgegroeid tot een klein dorp. Inmiddels verblijven in het kamp, 2 weken geleden begonnen door 40 Irakezen, ongeveer 350 mensen in 60 tenten.

21 May 2012 18:33Gewijzigd op 14 November 2020 21:11
Tentenkamp bij Ter Apel. Foto ANP
Tentenkamp bij Ter Apel. Foto ANP

De meesten van hen, zo’n 225, komen uit Irak. Verder zijn er uitgeprocedeerde asielzoekers uit onder meer Somalië (80), Afghanistan (20), Iran (15) en enkelen uit Azerbeidzjan en Sudan. Nog dagelijks melden mensen zich bij het kamp en slaan ze er hun tent op. De politie heeft inmiddels een lint gespannen op het terrein, eigendom van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), tot waar het kamp mag uitbreiden. Dat is niet veel meer: nog tien flinke tenten erbij en het terrein staat vol.

Na 2 weken maken de bewoners van het kamp zich steeds meer zorgen over medische hulp. Er zijn mensen met suikerziekte, nierproblemen en niet volledige geheelde oorlogswonden. Ook het slapen op kleden op de grond begint veel bewoners op te breken. Wel heeft zich een dokter gemeld die af en toe in een tent spreekuur houdt. Maandag waren hulpverleners uren in de weer om een tandarts te vinden.

Nog maar enkele dagen geleden, zo vertellen de asielzoekers, kregen tientallen bewoners buikloop en maagklachten nadat ze water hadden gedronken uit de watertanks die in opdracht van het ministerie van Immigratie, Integratie en Asiel bij het kamp waren geplaatst. Het ministerie noch het COA kan dat bevestigen. Inmiddels is de watervoorziening wel anders geregeld; drinkwater wordt nu via het nabijgelegen azc afgetapt.

„We zijn moe in ons hoofd en in ons lichaam. Toch blijven we hier”, zegt de 26-jarige Hussein uit de Iraakse hoofdstad Bagdad bij een pan boven een houtvuur. Er is weinig eten, zegt hij, en vooral gezonde voeding ontbreekt. Fruit en melkproducten bederven snel nu het warmer is geworden. „We hebben geen koelkasten. Maar wat moeten we anders? Ik heb anderhalf jaar op straat geleefd. Alles is beter dan dat.”

Buurtbewoners en enkele hulporganisaties springen de asielzoekers bij. Soms met brandhout voor de kampvuren, soms met wat eten en in één geval met een grote bak met kleurige en vrolijke viooltjes. Ook Irakezen die wel een vluchtelingenstatus hebben, komen uit alle windstreken om de bewoners bij te staan. Zo meldde zich maandagmiddag een Iraakse familie (man, vrouw en twee dochters) uit Drachten om te helpen. Afgelopen weekeinde deed ook een Turkse man het kamp aan, die döner kebab verkoopt op markten in Noord-Nederland. Hij tracteerde alle bewoners op een gratis bordje vlees.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer