Amsterdamse winkeliers klagen over vernielingen
De winkeliers in Amsterdam hebben genoeg van de raddraaiers, voetbalvandalen en krakers die bij demonstraties, voetbalwedstrijden en ontruimingen vernielingen aanrichten.
Ondernemersvereniging MKB-Amsterdam heeft burgemeester Cohen dringend verzocht de situatie voor winkeliers te verbeteren.
„Eén tot twee demonstraties, à la, maar ook bij elke voetbalwedstrijd trekken vandalen een halve dag van tevoren de stad in en richten vernielingen aan”, aldus voorzitter F. Houterman van MKB-Amsterdam woensdag. Het vandalisme leidt volgens hem tot bovengemiddeld veel kosten en zorgen voor ondernemers.
De relletjes rond het Mercatorplein in Amsterdam afgelopen zaterdag zijn voor Houterman aanleiding een noodkreet te slaken richting de gemeente. Bij ondernemers en bewoners werden tientallen ruiten ingegooid en veel winkeliers lieten uit voorzorg de rolluiken zakken, wat weer leidde tot omzetderving.
MKB-Amsterdam wil dat de gemeente opdraait voor de kosten die niet door verzekeringsmaatschappijen worden gedekt. Veel overlast en schade kan volgens Houterman niet meer tot het normale ondernemersrisico worden gerekend. Het is niet precies bekend hoeveel schade de winkeliers lijden door vernielingen, ook omdat wegens de administratieve rompslomp weinig aangifte wordt gedaan.
De ondernemersvereniging ziet graag dat de gemeente assisteert bij juridische procedures om de kosten op de relschoppers te verhalen. Vooral het maken van foto’s en video-opnames van de vandalen wil MKB-Amsterdam aan de politie overlaten. „Winkeliers durven dit vaak niet te doen, omdat ze vrezen dat de daders represaillemaatregelen komen nemen”, aldus Houterman.
Hij zegt de problemen al eerder aan de kaak te hebben gesteld bij burgemeester Cohen. Die zei volgens Houterman begrip te hebben voor hun situatie, maar zei tegelijkertijd dat demonstraties onlosmakelijk verbonden zijn met Amsterdam. Ondernemers die in de stad actief willen zijn, moeten die op de koop toenemen.
De gemeente wilde woensdag nog niet ingaan op de noodkreet van de ondernemers.