Orkestsector hard geraakt
DEN HAAG (ANP) - De orkestsector staat voor een van de grootste bezuinigingsingrepen ooit, zo heeft de Raad voor Cultuur (RvC) maandag bekendgemaakt. Zoals het advies van de raad aan staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) er nu uitziet, verdwijnen er 200 arbeidsplaatsen bij de symfonieorkesten, evenveel als drie volledige orkesten.
Van de 14 aanvragen zijn er 7 afgewezen. Vooral in het zuiden van het land vallen harde klappen. De Raad voor Cultuur heeft de aanvragen van het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest afgewezen; zij hadden voor in totaal 17,5 miljoen euro aan subsidie aangevraagd.
Voorzitter Joop Daalmeijer van de RvC: „LSO en HBO komen maar niet bij elkaar. Het loopt vast op emotie en op regionale sentimenten.” Het is de bedoeling dat in het zuiden één groot symfonieorkest komt. Daalmeijer sprak daarbij nog de wens uit dat Zeeland daaraan meedoet.
Zowel het Brabants Orkest als het Limburgs Symfonie Orkest wil nog niet reageren op het advies van de Raad voor Cultuur. Beide orkesten gaven maandag aan het advies eerst grondig te willen bestuderen.
Het Residentieorkest in Den Haag en het Rotterdams Philharmonisch Orkest kunnen samen subsidie krijgen, als zij structureel samenwerken. De staatssecretaris zei maandag dat hij nog kritisch naar dit voorstel moet kijken.
Verder ziet de raad „een groot gat” in het aanbod van klassieke muziek in Utrecht. Daalmeijer ziet daar een rol voor het symfonieorkest van de Publieke Omroep en voor het Groot Omroepkoor, die optredens zouden moeten verzorgen in de nieuwe muziektempel die in de stad Utrecht verrijst.