„Zorgverlener moet in balans zijn”
GOUDA – Zorgverleners moeten proberen het juiste midden te vinden tussen het betrachten van naastenliefde als christenplicht en het uit handen nemen van de zorgen van de ander.
Dat zei hulpverleenster en therapeute Jantine den Uijl zaterdag tijdens een bijeenkomst van Febe, de vereniging op gereformeerde grondslag voor werkers in de gezondheidszorg.
Hulpverleners kiezen op hun eigen favoriete manier positie ten opzichte van hun werk, hun collega’s en hun omgeving, aldus Den Uijl. De basis daarvoor wordt al op jonge leeftijd gelegd.
Grosso modo is een drietal rollen te onderscheiden, zo stelde Den Uijl: die van redder, aanklager en slachtoffer. De redder is oplossingsgericht en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. De aanklager draagt juist onvoldoende verantwoordelijkheid en reageert vaak boos en kritisch. Het slachtoffer heeft geen verantwoordelijkheidsgevoel en is door zijn lage zelfbeeld onzeker en denkt dat hij niets kan.
Een gezondheidsrisico dat de redder bedreigt, is dat van een burn-out. De aanklager dreigt verbitterd te raken als hij in zijn rol blijft hangen. Bij het slachtoffer is de kans op een depressie groot.
Den Uijl riep werkers in de zorg op zich bewust te worden van hun favoriete rol en de minpunten die daaraan kunnen kleven. „Zelf keuzes maken en bewuste beslissingen nemen is belangrijk. Een zorgverlener moet op eigen benen kunnen staan om een ander tot een hand en een voet te kunnen zijn zonder voorbij te gaan aan zijn eigen behoeften. Wanneer je respect hebt voor jezelf, kun je respectvol omgaan met anderen en uiteindelijk liefdevol zorg dragen”, aldus Den Uijl.