Binnenland

Rotterdam wil geld voor stedelijke vernieuwing

Rotterdam wil dat het Rijk 275 miljoen euro reserveert om diverse achterstandswijken in de stad tot 2010 te kunnen opknappen. Die boodschap kreeg Tweede–Kamerfractievoorzitter Maxime Verhagen van het CDA woensdag mee bij zijn werkbezoek aan de Maasstad.

ANP
20 August 2003 17:46Gewijzigd op 14 November 2020 00:30

Wethouder Marco Pastors (fysieke infrastructuur) en directeur stedelijke vernieuwing Marien de Langen leidden Verhagen rond op de Dordtselaan in Rotterdam–Zuid. Daar is de gemeente in februari een groot project begonnen om de verloederde panden vol illegale pensions en duistere winkeltjes op te knappen.

Eigenaren worden volgens de ’honing–en–azijn–methode’ gedwongen mee te werken. Ze krijgen subsidies voor het opknappen van portiek, voor– en achtergevel, dak en riolering, maar moeten een deel (45 procent) zelf betalen.

Het opknappen van de verpauperde woningen kost 32.000 euro per pand. Rotterdam vindt dat hard nodig, omdat de criminaliteit en illegale onderhuur op de Dordtselaan welig tieren. Het is een van de negen zogenaamde ’hotspots’, de onveiligste plekken in de stad. „De hele Dordtselaan opknappen kost 20 miljoen. De helft hebben we, maar de landelijke overheid zou ook moeten bijdragen", vindt De Langen.

De kilometerslange Dordtselaan ligt vlak naast de beruchte Millinxbuurt. „Die hebben we nu redelijk onder controle, maar ook hier zal het verbeteren", stelt De Langen. „We hebben ook nog andere plannen, onder meer in Hoogvliet. Onze boodschap aan Den Haag is: reserveer dat geld."

Verhagen toonde zich onder de indruk, maar deed geen toezeggingen. Binnenkort spreekt de Tweede Kamer over de budgetten voor stedelijke vernieuwing. Bezuinigingen zijn noodzakelijk. Volgens Dirk Jan Bolderheij, adviseur Haagse contacten voor Rotterdam, krimpt het landelijk budget met 150 miljoen.

Verhagen kreeg ook te horen dat regels nu nog belemmeren dat een pand snel kan worden opgeknapt. „Vooral het onteigenen duurt te lang. We moeten eens kijken of we daar iets aan kunnen doen", aldus de parlementariër.

Verhagen bezocht tevens de wijk Spangen, waar hij politie en justitie sprak over het thema veiligheid. Dat is de prioriteit van het Rotterdamse college. „Ook die van het CDA en het kabinet. Wat dat betreft willen wij ook de komende jaren resultaat halen", aldus Verhagen.

De fractievoorzitter vindt dat Den Haag wat kan leren van de ’Rotterdamse aanpak’. „Rotterdam werkt met prestatiecontracten. We zouden dat landelijk moeten overnemen. Op deze manier zou ik het kabinet Balkenende wel willen toetsen."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer