Vrees voor dodelijke slachtoffers door huisartsentekort
Zes op de tien Nederlanders vrezen dat er dodelijke slachtoffers zullen vallen door de slechte bereikbaarheid van huisartsen. Door het huisartsentekort zijn patiënten in sommige gebieden meer dan een half uur onderweg als zij ’s avonds of in het weekeinde onmiddellijk een arts nodig hebben.
Volgens een onderzoek dat het tijdschrift Gezondheidsnieuws heeft laten uitvoeren, vreest meer dan de helft van de Nederlanders (54 procent) dat de afstand tussen patiënten en arts letterlijk steeds groter zal worden. In het noorden van het land is de stemming wat dit betreft met 66 procent het somberst. Het woensdag verschenen onderzoek is gebaseerd op een representatieve steekproef onder 700 Nederlanders.
De angst dat de slechte bereikbaarheid tot ernstige complicaties zal leiden is vrij algemeen (71 procent). Vooral vrouwen houden rekening met onnodige sterfgevallen (66 procent). De meeste mensen geloven niet dat de overheid maatregelen zal nemen die de bereikbaarheid van huisartsen zal vergroten. Slechts 10 procent van de ondervraagden heeft vertrouwen dat dat wel gebeurt.
Uit het onderzoek blijkt verder dat veel mensen zich ook zorgen maken over de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Vier op de tien (41 procent) meent dat alleen welgestelden zich in de toekomst de zorg kunnen veroorloven. Meer dan de helft (55 procent) vreest „Amerikaanse" toestanden met veel onverzekerden.
Door de financiële drempels zullen mensen minder snel naar de huisarts gaan, denkt 71 procent van de ondervraagden. Vooral ouderen (80 procent) zijn die mening toegedaan.