Minister wil pil en tandarts uit pakket
De anticonceptiepil en tandartszorg moeten niet meer vergoed worden via het ziekenfonds. Dat is een van de maatregelen die minister Hoogervorst van Volksgezondheid overweegt om zijn bijdrage te leveren aan het totaalpakket van bezuinigingen waaraan het kabinet werkt.
Kleinste coalitiepartner D66 heeft meteen al verzet aangetekend tegen het schrappen van de pil uit het ziekenfondspakket. D66-kamerlid Bakker wijst erop dat deze maatregel zal leiden tot een groter aantal ongewenste zwangerschappen, vooral bij tieners, en dus tot een hoger aantal abortussen.
De toenmalige minister van Volksgezondheid, Borst, heeft in 1995 al eens voorgesteld vrouwen zelf de pil te laten betalen. „Gelukkig is ze toen zo verstandig geweest dat niet door te zetten”, aldus Bakker. Het CDA wil nog geen reactie geven op het voorstel.
De maatregel zou de schatkist zo’n 75 miljoen euro opleveren. In totaal denkt Hoogervorst op zijn departement 1,2 miljard euro te kunnen bezuinigen. Eerder werd al bekend dat hij van plan is de ’medicijnknaak’ voor ziekenfondsverzekerden te herintroduceren, dat wil zeggen een eigen bijdrage voor elk recept van 1,50 euro.
Een andere bezuinigingsmaatregel waar het kabinet aan denkt, is het versneld afschaffen van de fiscaal vriendelijke VUT- en prepensioenregelingen. In plaats van in 2007 wil het de fiscale aftrekbaarheid al in 2005 laten vervallen. Dat versneld afschaffen levert minister Zalm van Financiën enkele honderden miljoenen euro’s op. Het kabinet kan dit overigens niet doen zonder medewerking van pensioenfondsen en sociale partners.
Waar het kabinet in het algemeen gesproken mensen langer aan het werk wil houden, wil het oudere rijksambtenaren juist stimuleren vroeger te stoppen. Dat blijkt uit een maatregel die minister Remkes van Binnenlandse Zaken binnenkort wil voorstellen in de ministerraad. „Het Rijk geldt door alle bezuinigingsplannen als een krimpsector. Om te zorgen dat straks ook het personeelsbestand evenwichtig is opgebouwd, is een extra regeling nodig om ouderen vervroegd te laten uittreden”, stelt een woordvoerster van het ministerie.
In een ontwerpbrief aan premier Balkenende betoogt Remkes dat hij tot dit besluit komt omdat het de afgelopen maanden niet is gelukt met vakbonden een andere ontslagvolgorde bij reorganisaties overeen te komen. Volgens de huidige CAO-afspraken moet bij het Rijk het principe ”last in-first out” (de laatste werknemer die is aangenomen, wordt als eerste ontslagen) bij reorganisaties gehanteerd worden.
Volgens de minister komen hierdoor in eerste instantie jongere werknemers voor ontslag in aanmerking en blijven de ouderen in dienst totdat zij alsnog over vijf tot zes jaar uitstromen. „Hierdoor ontstaat een qua leeftijd nog eenzijdiger (vergrijsd) personeelsbestand dan al het geval is, met negatieve gevolgen voor de continuïteit en de kwaliteit van de dienstverlening”, schrijft Remkes in zijn ontwerpvoorstel.
Vandaag kwamen de meest betrokken bewindslieden opnieuw bijeen om te praten over de noodzakelijke bezuinigingen. Ook dinsdag konden Zalm en De Geus (Sociale Zaken) nog niet tot elkaar komen. Zalm wil forse bezuinigingen op de sociale zekerheid, De Geus vindt dat op dit terrein de grens bereikt is.