Reint Baas (CU): „Homohuwelijk ligt in mijn partij verdeeld”
AMSTERDAM – Natuurlijk kan een politicus zijn geloof niet thuis aan de kapstok laten hangen als hij naar het gemeentehuis of de Tweede Kamer gaat. „Maar niemand mag zíjn geloof aan míj opleggen.”
Is het nu wel of geen goede vergelijking? De vertegenwoordigers van politieke jongerenorganisaties, zaterdag in Amsterdam bijeen om te debatteren over ”Geloven in de politiek”, kunnen het er niet over eens worden.
Punt van discussie is niet of gelovigen hun geloof wel eens opleggen aan anderen. Soms gebeurt dat inderdaad, erkennen alle deelnemers aan het door de remonstrantse jongerengemeente Arminius georganiseerde debat. PvdA-jongere Rick Jonker: „Ik kom uit Barneveld. Daar kan ik op zondag niet naar het zwembad, omdat de christelijke partijen dat niet willen. Dat kan niet, vind ik.”
Maar als de PvdA nu, wellicht samen met de SP en GroenLinks, de belastingen fors verhoogt? Dat legt zij toch ook haar wil op aan anderen? „Zeker, want dát vind ík nou weer heel vervelend”, repliceert VVD’er Eroy Huijsman tot hilariteit van de aanwezigen.
Jonker vindt die twee zaken echter „onvergelijkbaar.” Waarom dan? Bij die vraag springt Alexander Scholtes (D66) hem te hulp. „Ik vind het iets heel anders of je de regel afvaardigt dat je in het Vondelpark niet mag fietsen, of dat je mensen verhindert om over hun eigen leven te beschikken. Dat is echt een fundamenteel verschil.”
Maar is niet mogen zwemmen op zondag dan zó’n grote ingreep in iemands persoonlijke levenssfeer? Reint Baas (ChristenUnie) vindt van niet. „Er blijven in een week nog zes dagen over waarin je kunt zwemmen zo veel je wilt.”
Ja, maar euthanasie en het homohuwelijk dan? Christenen zijn tegen euthanasie en tegen het homohuwelijk, werpen de seculiere jongerenclubs tegen. „Dan ontneem je dus anderen fundamentele rechten.” Baas aarzelt. „Persoonlijk ben ik voor het homohuwelijk, maar in mijn partij ligt dat verdeeld, ik schat: fiftyfifty.”
Dat het zelfbeschikkingsrecht veel moeilijker toegepast kan worden op het abortusvraagstuk, erkennen allen. Reint Baas: „Ieder mens heeft recht op leven. Dat ook beginnend menselijk leven al een mens is, is erkend door het Europese hof. Het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw mag niet zover gaan dat het kind het recht op leven wordt ontnomen. Dat is toch een zeer rédelijk standpunt?”
Nu aarzelen de anderen. Fem Korsten, GroenLinks: „Ik ben zelf ook gelovig. Met abortus heb ik echt moeite. Persoonlijk vind ik dat niet goed. Maar ik wil anderen toch het recht erop niet ontzeggen.” Scholtes (D66): „Dat geldt voor mij net zo. Abortus vind ik een lastig thema. Op dit punt begrijp ik de christelijke partijen best. Maar uiteindelijk kies ik dan toch, alles afwegend, voor het recht van de vrouw.”