Vrije Universiteit opent de deuren ook op zondag
AMSTERDAM – De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam opent vanaf komend weekeinde op zondag de deuren om studenten de gelegenheid te bieden ook op die dag te studeren.
Dat bevestigde de universiteit woensdagmorgen. De zondagsopening is in eerste instantie een proef die loopt tot 16 december. Daarna wordt beslist of het beleid definitief wordt.
Vanuit de studenten kwam steeds vaker de vraag of de gebouwen ook op zondag geopend kunnen worden, motiveert woordvoerder Aukje Schep van de VU de stap. „Zij moesten tot nu uitwijken naar de Universiteit van Amsterdam of naar bibliotheken in de stad.”
Hoeveel studenten er om de openstelling gevraagd hebben, is niet bekend. Ook is niet vastgesteld hoeveel studenten er gebruik moeten maken van de zondagsopenstelling om de proef geslaagd te noemen. „Het gaat ons niet alleen om aantallen, maar ook om te kijken of het genoeg is wat we bieden.”
Vooralsnog gaat het om het aanbieden van werk- en studieplekken. Het lenen van boeken uit de bibliotheek is tijdens de proef op zondag niet mogelijk. Het hoofdgebouw van de VU zal van 10.00 tot 18.00 uur geopend zijn op zowel zaterdag en zondag. Op zondag zijn alleen op de begane grond en de eerste verdieping voorzieningen als koffiepunten toegankelijk, om de kosten te drukken.
De VU werd in 1880 opgericht door de gereformeerde voorman Abraham Kuyper. Sindsdien is de aandacht voor andere religies aan de VU sterk toegenomen. Zo biedt de VU de opleiding aan tot islamitisch geestelijk verzorger en, per september, als enige universiteit ook opleidingen over het boeddhisme en hindoeïsme.
In het spoor van deze verbreding werd vorige jaar ook de functie van universiteitspastor breder opgezet. Deze heet nu VUsionair en is ervoor bedoeld om studenten van alle religies te bedienen.
Vorige jaar bepleitte VU-wetenschapsfilosoof Radder nog om de christelijke signatuur van de universiteit op te heffen, omdat een groot deel van studenten en medewerkers geen christen is.
„Wij hebben te maken met onze studenten; velen van hen geven op een heel andere manier invulling aan hun eventuele geloofsovertuiging dan vroeger”, aldus woordvoerster Schep.
Intern is er volgens haar geen kritiek op de proef met de zondagsopenstelling. „Tot nu toe waren wij de enige algemene universiteit die op zondag gesloten was. Er was al langer behoefte aan openstelling; de discussie daarover ligt er al vrij lang. De sluiting kwam voort uit onze bijzondere oorsprong, maar dat was niet het enige discussiepunt. Er is een afweging gemaakt tussen die oorsprong en de kosten die openstelling op zondag meebrengt.”
De christelijke wortels spelen bij de vaststelling van het beleid nog altijd een rol, zegt Schep. „Onze oorsprong wordt meegenomen in heel veel besluiten die we nemen, zoals het aanbieden van gebedsruimtes. Die herkomst zit gewoon in ons DNA. Maar soms geven we wel een andere invulling aan de dingen dan in 1880 gebeurde.”