Duitse president bewondert Februaristaking
BREDA (ANP) – De Duitse president Joachim Gauck heeft zaterdag zijn verbazing en bewondering uitgesproken voor de deelnemers aan de Februaristaking in 1941. Hij deed dat zaterdag in Breda in de zogeheten 5 meilezing voor Nationaal Comité 4 en 5 mei.
„Ik geef het toe: vóór deze reis wist ik niets van deze algemene staking, die zich over heel Noord-Holland verspreidde”, erkende de president. „Met ongelovige verbazing en grote bewondering las ik dat bedrijven gesloten bleven, arbeiders op scheepswerven en in fabrieken het werk neerlegden en scholieren geen lessen volgden, om gevolg te geven aan de stakingsoproep van de illegale Communistische Partij Nederland - uit protest tegen de deportatie van de eerste 400 Joden uit Nederland naar het concentratiekamp Mauthausen.”
De president, die zelf werd geboren in 1940, vertelde dat dit hem zeer raakte. Dit soort voorbeelden zijn volgens hem belangrijk. „Want wij leren uit tijden van oorlog en vervolging waartoe de mens in staat is. In het slechte, maar ook in het goede.”
Gauck vertelde zijn publiek dat hij „dankbaar, geroerd en zeer verheugd” was over de uitnodiging. „Het Nationaal Comité heeft mijn land en mij met deze uitnodiging groot vertrouwen geschonken - een geschenk dat wij niet zullen vergeten.” Hij vertelde dat Duitsers graag met iedereen de bevrijding van het nazibewind van Adolf Hitler vieren.
Gauck herdacht specifiek het afvoeren van de Nederlandse Joden, waarvan driekwart in de concentratie- en vernietigingskampen werd vermoord of stierf aan mishandeling, honger en ziekte. Ook noemde hij de honderdduizenden Nederlanders die in Duitsland te werk werden gesteld en „schanddaden en misdaden zoals het bombardement van Rotterdam.”
„Op dagen zoals deze worden we ons ervan bewust hoezeer vrijheid en de rechtsstaat, na een lange strijd, de grondslag van de Europese maatschappelijke orde zijn geworden”, zei Gauck.
Hij meent dat veel mensen in Europa de zegen van de vrijheid nog slechts beperkt beseffen. Die denken dat het een vrijbrief is voor bandeloosheid. Bij vrijheid hoort volgens hem „verantwoordelijkheid, betrouwbaarheid, maar ook gemeenschapszin en solidariteit.”
De president zei trots te zijn dat Nederland en Duitsland sinds het begin deel uitmaken van het verenigde Europa. „67 jaar geleden zouden we de huidige toestand slechts als paradijselijk hebben kunnen ervaren.”