Veel aanvragen voor oorlogsarchief Rode Kruis
DEN HAAG (ANP) – Bijna 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog bestaat er bij mensen een toenemende behoefte naar sporen van familieleden uit die periode. Die conclusie trekt het Nederlandse Rode Kruis op basis van aanvragen om bij het Rode Kruis oorlogsarchieven in te kijken.
„In de eerste helft van dit jaar kwamen al een kwart meer aanvragen binnen dan in de eerste helft van vorig jaar”, zegt een woordvoerder. Tot nu toe zijn dit jaar 292 verzoeken van particulieren binnengekomen. De aandacht voor het verleden in de Tweede Wereldoorlog groeit sinds 2007, blijkt uit de cijfers.
In 2007 doken 538 mensen het archief in en vorig jaar waren dat er 749, een groei van 22 procent. Het valt het Rode Kruis op dat de interesse in het oorlogsverleden vooral bij jongeren toeneemt. Ongeveer een derde van de verzoeken komt van jongeren. Cijfers daarover zijn niet voorhanden.
„Het Rode Kruis beheert een uniek archief met documentatie uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder het archief van de Joodsche Raad. Het archief omvat 800 strekkende meter dossiers die betrekking hebben op ongeveer 1,5 miljoen mensen”, zegt Raymund Schutz, medewerker Oorlogsnazorg. Het Rode Kruis bewaart ook foto’s en andere persoonlijke eigendommen.
De overheid gaf het Rode Kruis in 1909 de speciale taak om informatie over te brengen van berichten over gesneuvelde soldaten, gewonden en krijgsgevangenen in oorlogstijd. Na de Tweede Wereldoorlog breidde de overheid die taak uit met het opsporen van en het informatie verschaffen over vermiste Nederlandse burgers.