PvdA verliest vijf zetels in peiling
DEN HAAG (ANP) - De PvdA is veel potentiële kiezers kwijtgeraakt nadat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie donderdag een akkoord over bezuinigingen en hervormingen in 2013 hadden gesloten. De sociaaldemocraten, die bij de onderhandelingen hierover buitenspel stonden, verliezen ten opzichte van afgelopen zondag 5 zetels in de Tweede Kamer als er nu verkiezingen zouden zijn.
Dat blijkt uit een vrijdag gehouden peiling van Maurice de Hond onder ruim 5000 Nederlanders. De gelegenheidscoalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie wint 6 zetels en zou daarmee uitkomen op 76 van de 150 zetels. De PvdA zou 19 zetels overhouden, 11 minder dan nu. Van de ondervraagden die bij de vorige verkiezingen (2010) op de PvdA stemden, vindt 35 procent het onverstandig dat die partij niet aan het nu bereikte akkoord heeft deelgenomen.
Het CDA heeft er sinds zondag 2 zetels bijgekregen en komt daarmee uit op 13 (8 minder dan nu). D66 stijgt van 15 naar 17 virtuele zetels, GroenLinks van 5 naar 8 en de ChristenUnie van 6 naar 7. De VVD verliest 2 zetels en zou uitkomen op 31, evenveel als nu. De PVV, de vroegere gedoogpartner van VVD en CDA, verliest 2 zetels. De partij van Geert Wilders staat daarmee op 17 zetels, 7 minder dan nu. De SP heeft er een zetel bijgekregen en komt net als de VVD uit op 31, 16 meer dan nu. Bij de SGP en de Partij voor de Dieren is afgelopen week niets veranderd.
Uit de peiling blijkt verder dat 51 procent van de Nederlanders positief is over het akkoord, 28 procent is negatief. Minister Jan Kees de Jager van Financiën wordt het meest genoemd als de man aan wie het akkoord te danken is. Over het algemeen worden de maatregelen gepruimd. Nederlanders hebben de grootste moeite met de verhoging van de btw van 19 naar 21 procent, de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding en de 1,6 miljard euro aan bezuinigingen in de zorg.
Alles overziend, is 79 procent van de ondervraagden blij dat de PVV haar steun aan het minderheidskabinet van VVD en CDA heeft ingetrokken. Een meerderheid (58 procent) hoopt dat het begrotingsakkoord na de verkiezingen van september wel wordt aangepast.