Lintje volkomen verrassing voor mevrouw Houtman
NIEUW-LEKKERLAND – Het regende weer lintjes vrijdagmorgen. In Nieuw-Lekkerland had burgemeester Houtman een bijzonder voorrecht: hij speldde de versierselen op bij zijn totaal verbouwereerde vrouw.
Zeer verbaasd oogt waarnemend burgemeester ir. M. Houtman (SGP) van Nieuw-Lekkerland als hij en zijn vrouw tegen halfelf vanmorgen vanuit hun woonplaats Gouda arriveren bij het Lekkerlandse verpleeghuis ’t Waellant. De burgemeester ziet er een groot deel van zijn familie zitten.
Die verrassing is goed gespeeld en dient een bijzonder doel: zijn eigen vrouw, W. Houtman-Vavier, tot het laatste moment in de waan laten dat het niet om haar gaat deze morgen. Want één ding weet zij zeker: het is juist haar man die vandaag onderscheiden zal worden. Zo is dat immers met de familie afgesproken. Iedereen weet het, behalve hijzelf.
Of toch niet? Eerst richt de burgemeester zich tot Leo Huisman, een Nieuw-Lekkerlander die zich dertig jaar lang heeft ingezet voor onder meer plaatselijke sportverenigingen en de lokale omroep. Onder luid applaus speldt hij de gelukkige de onderscheiding op die hoort bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau.
Maar ook daarna houdt Houtman vol. „Toen ik vanmorgen hier aankwam, zag ik heel veel familie van mij. Ik had hen niet uitgenodigd. Maar ja, wat ga je dan denken?” Dan glijdt zijn blik over zijn vrouw. „Toch zal er vandaag nóg iemand heel verbaasd zijn. Dat krijg je als je op 1 april geboren bent.”
Langzaam begint bij zijn vrouw iets te dagen en blijkt het hele complot óók een complot te zijn. Als Houtman haar naam noemt, komt ze onder luid applaus naar voren. De verbazing straalt van haar gezicht. De verrassing is volkomen.
Houtman, lachend: „Ik zei gisteren nog tegen een paar mensen: Ik voel me net een personage uit Pieter Langendijks boek ”Het wederzijds huwelijksbedrog”, dat we vroeger op school moesten lezen. De laatste weken waren we allebei druk elkaar om de tuin te leiden.”
Houtman roemt de verdiensten van zijn vrouw voor de maatschappij, Jarenlang zette ze zich in voor verenigings- en vrijwilligerswerk. De laatste tien jaar was ze met name actief voor De Christenvrouw. Zij was tot voor kort presidente van de afdeling Reeuwijk en ook lid van het landelijk bestuur, van waaruit zij de redactie voerde van het landelijk blad onder diezelfde naam.
Dan benoemt Houtman zijn vrouw tot lid in de Orde van Oranje-Nassau door de versieringen op te spelden. Een pakkerd volgt. Even houdt de verbouwereerde echtgenote haar man stevig vast.
Na afloop vertrekt de familie naar een restaurant. Een restaurant dat bijna dubbel was gereserveerd, omdat zowel de burgemeester als zijn vrouw op het idee kwam het te reserveren. Dus was ook de bedrijfsleiding ingelicht.
Als mevrouw Houtman dat hoort, is ze opnieuw verbouwereerd. Over de finesses van het complot zal nog veel gesproken worden.