Binnenland

Comité 4 en 5 mei trekt gedicht Auke de Leeuw terug

AMSTERDAM – Het Nationaal Comité 4 en 5 mei laat het gedicht Foute Keuze van de 15-jarige Auke de Leeuw niet voordragen tijdens de dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam. Het comité laat donderdag weten dat de Nationale Herdenking van té grote waarde is om te laten overschaduwen door de discussie die door het gedicht is ontstaan.

Binnenlandredactie
26 April 2012 13:34Gewijzigd op 14 November 2020 20:45
Nationale dodenherdenking. Foto ANP
Nationale dodenherdenking. Foto ANP

Auke de Leeuw schreef het gedicht over zijn oudoom, die zich in de Tweede Wereldoorlog bij de Waffen SS aansloot. Hij sneuvelde.

Het comité, dat onder meer de dodenherdenking op de Dam organiseert „betreurt het dat een integer gedicht van een jongere speelbal wordt in een discussie van volwassenen.” Het benadrukt dat de terugtrekking van het gedicht niets af doet aan de waardering die het comité heeft voor het gedicht van Auke. Verder vindt de organisatie het verdrietig dat de keuze om deze jongere aan het woord te laten tot zoveel emoties heeft geleid.

Het is nooit de ambitie of wens geweest de Nationale Herdenking te verbreden door ook daders te herdenken, laat het comité verder weten. Tijdens de Nationale Herdenking worden alle Nederlanders herdacht die slachtoffer zijn geworden van Duitse en Japanse oorlogsterreur.

Auke de Leeuw voelt zich „overvallen door alle overweldigende aandacht” die zijn gedicht Foute Keuze heeft opgeroepen. „Het is niet mijn bedoeling geweest dat deze situatie ontstond”, laat De Leeuw weten. „Met dit gedicht doe ik juist een oproep om ook in de toekomst te blijven herdenken.” Verder zegt Auke: „Ik ben zelf geboren in vrijheid. Voor mij is het al moeilijk genoeg om altijd de juiste keuzes te maken. Hoe moet het dan zijn geweest voor mensen in de oorlog? Dat heb ik proberen te vertellen met mijn gedicht. Hoe kunnen we leren van onze fouten als we die fouten niet kunnen benoemen?”

Alle ophef over zijn gedicht heeft De Leeuw zo overvallen dat hij nu niet meer in de publiciteit wil treden, zo heeft hij aan het Nationaal Comité laten weten.

Woensdag ontstond commotie toen het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) een brief openbaar maakte aan het comité, waarin het zijn verontwaardiging over de voorgenomen voordracht uitte. Volgens het CIDI zou de SS’er uit het gedicht op eenzelfde niveau worden gezet als de echte slachtoffers van het nazibewind. Directeur Nine Nooter van 4 en 5 mei toonde zich geschokt over de kritiek. Het CIDI zou het gedicht van Auke „niet goed hebben gelezen en niet goed hebben begrepen”, alsof hij een pleidooi houdt om daders te herdenken. „Hoe fout kun je een kind begrijpen”, zei Nooter.

De Leeuw vindt het belangrijk dat mensen de geschiedenis beter kennen, zei Nooter. Hij wilde volgens haar juist een dilemma onder woorden brengen door te beschrijven hoe er binnen een gezin goede en foute keuzes zijn gemaakt. Vier kinderen in het gezin van de oudoom zaten in het verzet en hebben waarschijnlijk levens gered, één kind trok naar het Oostfront.

Directeur M. Schwegman van het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, zei het donderdag ,een verstandig besluit” te vinden van het Nationaal Comité 4 en 5 mei het omstreden gedicht niet voor laat dragen op dodenherdenking. Eerder donderdag zei ze al dat het gedicht niet op de dodenherdenking past. ,De herdenking is bedoeld voor slachtoffers van het nationaal-socialisme, de Tweede Wereldoorlog, en voor militairen. De man in het gedicht waar het over gaat, die lid was van de Waffen SS, valt niet in die categorieën. Mij lijkt dit gedicht niet passen bij de herdenking. Hij is geen slachtoffer van het nationaal-socialisme, integendeel. De jongen, die het gedicht gaat voorlezen, mag natuurlijk het gedicht in familiekring lezen, maar ik vind niet dat dit op de Dodenherdenking past.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer