Binnenland

Geen plicht tot doorbetaling zieke flexkracht

DEN HAAG (ANP) – Werkgevers hoeven toch niet twee weken lang het loon door te betalen als hun flexkrachten ziek worden. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft dit uit zijn plan voor een strengere Ziektewet geschrapt. Bazen gaan nog wel een hogere premie betalen naarmate ze meer mensen in de Ziektewet laten stromen. Dat heeft Kamp vrijdag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt.

20 April 2012 14:13Gewijzigd op 14 November 2020 20:38

Vorig jaar kondigde de minister een forse aanscherping van de Ziektewet aan. Hij zei toen ook het ziekengeld voor uitzendkrachten en andere flexwerkers te gaan beperken. Deze werknemers zonder vaste werkgever krijgen nog drie maanden een uitkering van 70 procent van hun laatst verdiende loon. Tenzij iemand 5 jaar of langer aan het werk is, wordt daarna het ziekengeld teruggebracht tot 70 procent van het minimumloon. Dat is gelijk aan de bijstand.

Volgens Kamp zijn zowel meer prikkels nodig voor zieke flexwerkers als voor hun tijdelijke werkgevers en uitzendbureaus om „een cultuur te doorbreken” met hoog ziekteverzuim. De minister zei eerder dat mensen in de Ziektewet gemiddeld vijf keer langer ziek zijn dan werknemers in vaste dienst. Ook belanden ze vaker in regelingen voor arbeidsongeschiktheid.

Volgens de minister is de aanpak van de Ziektewet achtergebleven sinds de hervorming van de WAO tot de WIA en de invoering van twee jaar loondoorbetalingsplicht voor werkgevers bij verzuim van vast personeel. Wegens het succes hiervan, wilde Kamp werkgevers ook bij zieke flexwerkers verplichten het loon door te betalen. Maar dit stuitte onder meer op verzet van de uitzendbranche. Ook de Raad van State had kritiek.

Gemiddeld ontvingen vorig jaar 100.000 mensen het ziekengeld, waarvan veel tijdelijke contractanten, uitzendkrachten en werklozen. De hervorming van de Ziektewet moet 269 miljoen euro opleveren. In december vorig jaar hoopte Kamp nog op 300 miljoen euro aan besparingen, maar volgens hem zit het economisch tij tegen.

De vakcentrales FNV en CNV zijn tegen het beperken van het ziekengeld. Tweede Kamerlid Roos Vermeij van de PvdA noemt het „triest” in een tijd dat werkgevers een toenemend beroep doen op flexwerkers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer