Economie

Gift aan muziekvereniging aftrekbaar

In het kader van de Geefwet is in de fiscale wetgeving sinds 1 januari 2012 een aantal nieuwe regelingen geïntroduceerd voor instellingen die actief zijn in het sociaal-maatschappelijk of algemeen nuttig belang.

Bram Cornelissen
19 April 2012 08:40Gewijzigd op 14 November 2020 20:36
Foto ANP
Foto ANP

Een van de nieuwe regelingen maakt het voor particulieren (en bedrijven) aantrekkelijker om een gift te doen aan een sport- of muziekvereniging (of -stichting). Het doel van de regeling is dat –onder voorwaarden– ook eenmalige giften aan een sport- of muziekvereniging in aftrek gebracht kunnen worden onder de giftenaftrek in de aangifte inkomstenbelasting.

Tot 1 januari 2012 bestond deze mogelijkheid alleen voor giften aan instellingen met een algemeen nut (ANBI’s), zoals goede doelen en kerken. Muziekverenigingen gelden –althans volgens de staatssecretaris– in de regel niet (meer) als ANBI. Sportverenigingen zijn evenmin ANBI’s en daarom geldt de giftenaftrek niet voor giften aan sport- en muziekverenigingen. Zij hebben weliswaar een sociaal-maatschappelijke functie, maar dienen daarnaast een particulier belang door het aanbieden van (individuele) sport- of muziekbeoefening. Deze instellingen worden in het fiscale jargon dan ook aangeduid als ”sociaal belang behartigende Iinstelling” (SBBI).

Steunstichting-SBBI

De regeling die per 1 januari 2012 specifiek voor SBBI’s is geïntroduceerd, is bij amendement van de Tweede Kamer­leden Omtzigt (CDA) en Neppérus (VVD) in de wet opgenomen en omvat de giftenaftrek voor eenmalige giften aan een zogenaamde steunstichting-SBBI. Het doel van de steunstichting-SBBI is om fiscaalvriendelijk geld in te zamelen voor een specifieke besteding van de SBBI (de sport- of muziekvereniging). Feitelijk betekent dit dus dat een SBBI een steunstichting op zal moeten richten die ten doel heeft geld in te zamelen voor een besteding van de SBBI.

Bij het wetgevingsoverleg over deze regeling heeft de Staatssecretaris van Financiën gezegd dat hij begrijpt dat de aftrek in de inkomstenbelasting van eenmalige giften aan een sport- of muziekvereniging nuttig kan zijn voor het aanschaffen van bijvoorbeeld nieuwe instrumenten of het bouwen van een nieuw clubhuis. Mede om deze reden heeft hij de regeling in de wet opgenomen.

De voorwaarden van de nieuwe regeling zijn nader uitgewerkt in een recent gepubliceerde uitvoeringsregeling. Het betreft een concept-uitvoeringsregeling. Indien een steunstichting-SBBI aan onder meer de volgende voorwaarden voldoet, is een eenmalige gift voor de donateur aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting:

De SBBI moet lid zijn van een landelijke representatieve koepel op het gebied van sport of muziek, bijvoorbeeld KNVB, NOC*NSF of KNFM.

De stichting moet zijn opgericht ten behoeve van de viering van een vijfjarig jubileum of een veelvoud daarvan. Een SBBI kan eens per vijf jaar een steunstichting oprichten om fiscaalvriendelijk geld in te zamelen.

De ingezamelde gelden moeten bestemd zijn voor een bijzondere investering of uitgave ter gelegenheid van de viering.

Een eventueel batig saldo moet ten goede komen aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Dit is meestal dus niet de sport- of muziekvereniging zelf (zij kwalificeert immers slechts als SBBI).

De regeling is vrij ingewikkeld en beperkt vanwege het beperkte budget in de schatkist (7 miljoen euro). Het doel van de regeling is dat de leden van een sport- of muziekvereniging fiscaal gestimuleerd worden om bij te dragen aan de financiële haalbaarheid van bijvoorbeeld investeringen in het voortbestaan van de vereniging. Zo vindt ook de staatssecretaris. Tegelijk zegt hij echter dat de investeringen en uitgaven direct verband moeten houden met het jubileum. Maar het kan toch niet zo zijn dat deze ingewikkelde regeling louter in het leven is geroepen om een lustrumfeest te financieren? Het is aan te bevelen dat dit verduidelijkt wordt.

Het voordeel dat een belastingplichtige kan behalen met de aftrek van een gift aan een steunstichting-SBBI wordt beperkt door de drempels die gelden in de Wet op de inkomstenbelasting. Slechts wanneer de gift meer dan 1 procent van het verzamelinkomen bedraagt, komt het meerdere voor aftrek in aanmerking. Een belastingplichtige met een verzamelinkomen van 30.000 euro moet dus minimaal 300 euro schenken om voor de giftenaftrek in aanmerking te komen.

Perdiodieke giften

Er zijn ook andere mogelijkheden om te giftenaftrek te claimen voor giften aan allerlei (amateur)verenigingen. Dit kan door periodieke giften aan verenigingen met ten minste 25 leden te doen voor minimaal vijf jaar. De verenigingen mogen niet onderworpen zijn aan de heffing van vennootschapsbelasting. Deze aftrek wordt niet beperkt door een drempel of een maximum, in tegenstelling tot de aftrek van eenmalige giften.

De staatssecretaris heeft aangegeven dat hij de thans nog verplichte notariële akte bij de periodieke giftenaftrek (die geldt voor giften aan ANBI’s en de genoemde verenigingen) wil laten vervallen. In het Belastingplan 2013 verwacht hij met een voorstel te komen.

De auteur is werkzaam in de belastingadviespraktijk van PwC.

Meer over
Fiscaliteiten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer