Buschauffeurs in Amsterdam dreigen met staking
Een groep buschauffeurs van Connexxion dreigt woensdag tijdens de ochtendspits in Amsterdam enkele uren het werk neer te leggen. Zij zijn ontevreden over het beleid van de directie, aldus woordvoerder M. Graatsma van het actiecomité dinsdag.
Vanaf 07.00 uur willen de chauffeurs zich verzamelen voor een ’werkoverleg’. Door de actie zal vrijwel al het streekbusvervoer in en rond Amsterdam plat komen te liggen. De directie van Connexxion probeert het spontaan geplande werkoverleg nog te voorkomen, maar het actiecomité zegt dat de kans klein is dat de actie wordt afgeblazen.
Graatsma verwacht dat alle dertig tot veertig chauffeurs die woensdagochtend werken, meedoen aan het werkoverleg. „Het zit er dus dik in dat geen enkele bus de garage in Amsterdam verlaat", aldus Graatsma. Misschien dat een enkeling nog wel blijft rijden. FNV Bondgenoten draagt de actie een warm hart toe, maar het is geen initiatief van de vakbond.
De chauffeurs zijn niet te spreken over het strengere ziektebeleid van de directie. Zo zou chauffeurs die zich te vaak ziek melden, de wacht worden aangezegd. Ook zijn er problemen met een nieuw computerprogramma, waardoor veel verlofdagen in het niets zijn verdwenen.
Daarbij zeggen ze dat de directie slordig omgaat met onregelmatigheidstoeslagen en te weinig doet aan het onderhoud van het materieel. Met de warmte van de afgelopen dagen liep de temperatuur in de bussen door een kapotte airconditioning soms tot veertig graden op.
De busmaatschappij zelf zegt niet blij met de actie te zijn en vreest de gevolgen voor de reizigers. De directie beschouwt de bijeenkomst van de chauffeurs niet als werkoverleg. „Als chauffeurs willen praten, moeten ze daarvoor de juiste kanalen gebruiken", aldus een woordvoerder van Connexxion. „Zij kunnen naar de medezeggenschapscommissie of de ondernemingsraad stappen."
Volgens de vervoerder zijn de klachten van de buschauffeurs nog niet in het reguliere overleg met de personeelsorganen aan de orde gekomen. Chauffeurs die niet ingaan op de oproep van de directie om gewoon door te blijven werken, hebben volgens de woordvoerder een probleem. „Eventueel zou dat kunnen leiden tot inhouding van loon."
Het actiecomité zegt niets aan te trekken van de dreigementen. „De directie is nu aan zet", aldus Graatsma. „De meeste klachten zijn al jaren bekend."