Roemenen en Bulgaren vaker in mensenhandel
DEN HAAG (ANP) – De afgelopen tijd zijn Roemeense en Bulgaarse criminelen steeds vaker in ons land betrokken bij mensenhandel. Dat bevestigt Robert van Kapel van de marechaussee woensdag desgevraagd aan het ANP. Hij constateert dat op basis van cijfers van controles afgelopen jaar in Nederland.
Het eerste half jaar van 2011 kon de marechaussee overigens maar zeer beperkt controleren. Dat kwam door een uitspraak van de Raad van State, die vond dat de toen geldende wetgeving voor mobiel toezicht onvoldoende was. Sinds juli is die wet aangepast.
Toch wist de marechaussee in het tweede deel van 2011 97 gevallen van mensenhandel op te sporen. In heel 2010 lag dat aantal op ongeveer de helft (45).
„Bestrijding van mensenhandel en -smokkel is een belangrijke taak voor ons, maar ook andere vormen van criminaliteit zoals drugssmokkel en wapenhandel blijken door onze mobiele controles succesvol te zijn aangepakt”, concludeert Van Kapel.
De problemen rond de wetgeving waren wel de belangrijkste reden waarom er vorig jaar veel minder illegalen (1597) zijn onderschept dan in 2010. Dat jaar werden 3230 illegalen gesnapt. Het aantal mensensmokkelzaken liep wel terug van 181 naar 86, eveneens als gevolg van de problemen rond de wetgeving.
„We doen geen permanente controles, maar steekproefsgewijs”, legt Van Kapel uit. „Verder worden de mobiele controles uitgevoerd op basis van informatie die we binnenkrijgen van onze recherche. Zo weten we dat via bepaalde routes vrouwen gedwongen in de prostitutie worden gebracht. Ook kennen we smokkelroutes voor drugs en wapens.”
De controles van de marechaussee brachten in het tweede deel van vorig jaar ook nog 71 witwaszaken, 276 drugszaken en 195 illegale wapenzaken aan het licht. De marechaussee is naast het mobiele toezicht ook verantwoordelijk voor de permanente grensbewaking op de luchthavens zoals Schiphol en in een aantal zeehavens zoals Europoort, IJmuiden, Dordrecht en Hoek van Holland.
De marechaussee weigerde op Schiphol vorig jaar 3182 mensen de toegang tot Nederland. Verder onderschepten grensbewakers op de luchthaven 652 valse paspoorten of andere reisdocumenten. Ook zijn meer dan 10.000 mensen die stonden gesignaleerd, door de marechaussee achterhaald. Het ging hierbij om mensen die nog een kleine boete moesten afrekenen tot de arrestaties van gezochte criminelen. Op de luchthaven werd 2,9 miljoen euro in beslag genomen bij geldkoeriers en zijn er 1068 drugsverdachten opgepakt.