Binnenland

Jongerenwerker tegen onbekende overlast ‘s-Gravenpolder

’s-GRAVENPOLDER – In het Zeeuwse dorp ’s-Gravenpolder wordt een straathoekwerker ingezet om een oplossing te bedenken voor overlast door jongeren. „Via verschillende kanalen kregen we meer klachten dan voorheen”, aldus wethouder Miermans hierover. Maar waar die overlast precies uit bestaat, is voor dorpsbewoners niet helder. „Wij zijn heel verbaasd over deze ophef.”

Corina Schipaanboord
20 March 2012 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 20:00
Foto ANP
Foto ANP

Van verschillende kanten kreeg de Zuid-Bevelandse gemeente Borsele in de achterliggende periode signalen dat het in ’s-Gravenpolder niet goed loopt tussen de jongeren en andere delen van de bevolking. „Zowel van binnen als van buiten het dorp hebben we klachten gekregen over overlast. ’s-Gravenpolderse jongeren lijken hiervan de oorzaak te zijn”, zegt Miermans.

Met „preventieve maatregelen” wil de gemeente voorkomen „dat de zaak escaleert. Daarom zetten we een straathoekwerker in”, aldus de wethouder. „Hij probeert gesprekken aan te knopen met de jeugd en met andere partijen om zo tot een oplossing te komen. Straathoekwerker klinkt wat ouderwets, zie het als een soort intermediair verbinder.”

Grote verbazing

Sommige mensen die de jongeren in het dorp kennen, plaatsen vraagtekens bij het beleid van de gemeente. Zo zegt ds. Hakvoort van de gereformeerde gemeente in ’s-Gravenpolder zich totaal niet te herkennen in het beeld dat door de gemeente wordt geschetst.

Ook de dorpsraad van de gemeente begrijpt het beleid niet. De leden vernamen het nieuws over toenemende overlast via de media. „Met grote verbazing lazen we een artikel hierover in de regionale krant. Niet een van de leden van de raad heeft er ooit iets van gemerkt”, aldus Gert-Jan van Riet van de dorpsraad. „Ik sprak ook andere mensen, maar niemand van hen herkent het probleem.”

Volgens de dorpsraad is er 
niet meer of minder overlast door jongeren dan „normaal.” „De jeugd toetert nu eenmaal soms op een verkeerd tijd-
stip of rijdt op een te laat tijdstip rond met een luidruchtig brommertje. Maar dat hoort toch bij de jeugd? Ik was vroeger ook wel eens stout.”

Van Riet hoop dat er binnenkort een vergadering over dit onderwerp komt waarop hij de brandende vraag kan stellen: Wat is er nu eigenlijk aan de hand?

„Ik had graag gehad dat de gemeente ons vooraf gevraagd had of we iets van de overlast merken. We kregen wel een brief van de gemeente met een oproep om mee te denken over oplossingen. Dat willen we doen als er sprake is van escalerende overlast. Maar op dit moment willen we eerst meer weten over het probleem.”

Gemengde groep

Wethouder Miermans van de gemeente Borsele kan desgevraagd niets zeggen over de soorten klachten die binnenkwamen en over de samenstelling van de jongerengroep. „Met de signalen die we hebben, kan ik enkel zeggen dat het om ’s-Gravenpolderse jeugd gaat en dat het een gemengde groep is. Het lijkt heel bijzonder dat we een straathoekwerker instellen, maar we voeren al jaren een preventiebeleid. We vullen het nu alleen anders in.”

Miermans vindt het zelf niet vreemd dat er klachten van overlast zijn. „Het is heel normaal wat er hier gebeurt. Overal waar jongeren wonen, zijn er bij tijd en wijle puberale problemen. Ze zoeken leeftijdsgenoten op en vormen groepjes.”

De zogeheten jongeren­ontmoetingsplek (JOP) is op dit moment niet in gebruik, zegt Miermans. „Misschien kan hij weer opnieuw ingezet worden. De straathoekwerker gaat inventariseren of dit wenselijk is. Maar eerst gaat hij contacten opbouwen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer