Consument

Tijd is geld

Tijd is geld. Dat is een over­bekend gezegde. Eigenlijk is het een werelds spreekwoord. Toen ik de precieze betekenis ervan opzocht, vond ik dat ermee bedoeld wordt dat „wie met de tijd die hij heeft zijn voordeel weet te doen, geld kan verdienen.” Alsof het hoogste doel wat je met tijd kunt bereiken rijkdom is.

Teunie Luijk

16 March 2012 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 19:57
Foto ANP
Foto ANP

Als je je leven op een meer eenvoudige manier gaat inrichten, zul je zien dat er ook iets verandert in de tijdsbesteding. Mensen die willen consuminderen, gaan van alles zelf doen en maken in plaats van kopen.

De fiets wordt niet meer bij de fietsenmaker gebracht, maar de eigenaar van het rijwiel plakt de lekke band zelf. De consument haalt het brood niet meer in de winkel, maar bakt het zelf. Je kunt je daarin steeds verder ontwikkelen. Op den duur heb je een totaal andere levensstijl. Dan koop je ook geen gas meer bij het energiebedrijf, maar hak je je eigen hout om warm bij te blijven, om maar een voorbeeld te noemen.

Als je pas begint met consuminderen, vraag je je wellicht vertwijfeld af: Waar haal ik de tijd vandaan, om dat allemaal zelf te doen? Daarover kan ik je geruststellen.

Als eerste wil ik je erop wijzen dat zelf doen vaak helemaal niet zo heel veel méér tijd kost dan laten doen. Neem nu die lekke band. Als je de fiets eerst naar de fietsenmaker moet brengen en hem de volgende dag weer moet ophalen, kost dat óók de nodige tijd. Misschien zelfs wel evenveel als wanneer je de fiets op het achterplaatsje op zijn kop zet, de plakspullen pakt en fluitend de band lapt.

Dat geldt hetzelfde voor je eigen brood bakken. Zelf bak ik al twaalf jaar ons eigen brood. Na al die jaren heb ik daar uiteraard vaardigheid in ontwikkeld. Ik heb uitgerekend hoeveel tijd het kost om drie broden te bakken. Het kost mij veertien minuten om drie grote broden klaar te maken. De rest van de tijd is wacht- en baktijd, waar ik helemaal niets aan hoef te doen. Hoeveel tijd kost het me om brood in de winkel te gaan kopen? In mijn geval is het lood om oud ijzer.

Het tweede wat ik wil noemen, is 
de tevredenheid die je voelt over alles wat je zelf doet en maakt. Die is eigenlijk onbetaalbaar en niet in geld, maar ook niet in tijd uit te drukken. Iets 
wat je zelf doet (het plakken van die band), maakt je voldaan en blij. Iets wat je zelf maakt (die broden), smaakt anders, smaakt lekkerder.

Het derde en laatste wat ik kwijt wil, is dat in een levensstijl waarin je zo veel mogelijk zelf doet en zelf maakt er automatisch heel veel mee­verandert. Je interesses veranderen. Door je ver­anderde interesses wordt je tijds­besteding vanzelfsprekend ook anders. Veel dingen hoeven niet zo nodig meer. En zo ontstaat er tijd om dingen zelf te doen en zelf te maken en is het kringetje weer rond.

Teunie Luijk is echtgenote en moeder en houdt de weblog eenvoudigleven.blogspot.com bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer