Eetgemak levert maaltijden op maat
KATWIJK – „Wij leveren een ambachtelijk product, op maat: de klant krijgt het zoals hij het hebben wil.” Leo van der Krogt is algemeen directeur van Eetgemak bv in Katwijk. Het bedrijf maakt kant-en-klaarmaaltijden voor vooral de zorgsector. Het groeit als kool.
Eetgemak ontving vorig jaar november de Gouden FD Gazellen Award in de categorie middelgrote ondernemingen in Zuid-Holland. Die prijs dankte het aan de enorme stijging van de omzet die het realiseerde: 236 procent in drie jaar.
De start in Katwijk aan Zee vond plaats in maart 2006. Met vier mensen. Inmiddels zijn er 145 personeelsleden. Ook dat illustreert de robuuste groei.
Elke week gaan er tussen de 170.000 en de 180.000 verse, gekoelde maaltijden, in allerlei variaties, naar klanten door heel Nederland. Eetgemak richt zich op de institutionele markt. Daarbij moeten we denken aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen, waaronder bejaardencentra en thuiszorg (tafeltje-dek-je). Verder doet de firma op kleine schaal zaken met kinderdagverblijven en in de sfeer van de catering. Er is geen verkoop aan winkels en ook niet rechtstreeks aan de consument.
De foodfabrikant vaart wel bij de bezuinigingen in ons land. Van der Krogt: „Steeds meer instellingen schaffen onder invloed daarvan de eigen keuken af. Zij besteden alles wat samenhangt met eten uit.”
Even terug naar hoe het begon. Van der Krogt heeft een speciaalzaak voor groenten en fruit in Wassenaar. Rond 2000 zijn er plannen om aan de overkant van de straat een supermarkt met parkeerkelder te bouwen. Van der Krogt beseft dat de komst daarvan zijn omzet zal schaden. Hij besluit een bredere klantenkring aan te boren voor de kant-en-klaarmaaltijden die hij bereidt. De eerste grote afnemer is een gezinsvervangend tehuis. Zo raakt hij verzeild in de zorgwereld.
In 2005 wordt de locatie in Wassenaar te klein. Van der Krogt wijkt uit naar Katwijk, naar een pand in de Taanderstraat, om zijn activiteiten uit te breiden. Tevens vindt hij een zakenpartner in de persoon van Gertjan Nell, die hij kent als leverancier van vleeswaren. Beiden zijn dan voor de helft eigenaar van de bv. In 2007 treedt Jules Vredenbrecht toe tot de directie. Hij behartigt de commerciële aspecten.
In 2010 betrekt Eetgemak een tweede pand, aan de Lageweg. Dat is bestemd voor het logistieke deel. Medewerkers maken daar de orders klaar voor verzending en laden ze vervolgens in de vrachtwagens.
In laatstgenoemd jaar gaat het bedrijf samenwerking aan met DeliXL, een landelijke levensmiddelengroothandel. Die verwerft een belang van 40 procent en verzorgt een groot deel van transport en verkoop. Eetgemak distribueert zelf in West-Nederland. De bestellingen voor buiten die regio worden naar DeliXL in Ede gebracht en daarvandaan verder vervoerd.
Van der Krogt: „We produceren alleen op vraag, niet op voorraad. Het laatste bestelmoment is 48 uur van tevoren. De ervaring leert ons overigens wat we ongeveer kunnen verwachten.”
Het productieproces speelt zich af in de Taanderstraat. Daar komen de rauwe ingrediënten binnen. Er staan grote trommels en ketels voor het mengen, koken, braden en stomen. Eerst handen en schoenen desinfecteren en speciale kleding aan, geldt voor iedereen die deze ruimte betreedt. Het werk gebeurt overdag en ’s avonds, in twee ploegen, en zaterdags tot één uur ’s middags.
Toch is er volgens Goof van der Poll, die in een adviserende rol bij Eetgemak betrokken is, geen sprake van een fabrieksmatige bereiding van eten. „De koks zijn bezig met ambachtelijk koken, op dezelfde wijze als bij iemand thuis in de keuken, op basis van receptuur.” De eindproducten worden zuurstofvrij verpakt, snel teruggekoeld tot beneden 7 graden en bewaard in de koelcellen. Ze blijven twaalf dagen geschikt voor consumptie.
Van der Krogt benadrukt dat het bij zijn onderneming om maatwerk gaat. „Wij zijn niet ingericht voor massaproductie. Tonnen van hetzelfde draaien, is een simpel kunstje. Wij voegen veel toe voor de klant. Hij kan bij ons kiezen uit 22.000 producten, allemaal verschillend qua samenstelling, verpakking, omvang. Wij komen ook tegemoet aan dieetwensen: gluten- of natriumvrij bijvoorbeeld, of gemalen of vloeibaar.” Verder biedt Eetgemak een menucyclus aan, zodat de mensen die elke dag van dit bedrijf hun eten krijgen, variatie ervaren.
De algemeen directeur: „Klanten kunnen met alle vragen op voedingsgebied bij ons terecht. Wij verkopen niet kaal een maaltijd, maar leveren tevens toegevoegde waarde. Daarin ligt onze kracht.”