Digitaal onderzoek zedenzaak was monsterklus
AMSTERDAM (ANP) – Het digitale onderzoek in de Amsterdamse zedenzaak was een enorme klus. De politie trof in de woning van Robert M. en Richard van O. een groot aantal gegevensdragers aan die zeer goed beveiligd waren. Dat bleek uit een videopresentatie die justitie maandag bij het begin van het proces gaf.
In de woning van de verdachten vond de politie onder meer vier computers, waaronder twee laptops, drie externe harde schijven, twee USB-sticks, twee geheugenkaarten, twee videocamera’s, een fotocamera, vier mobiele telefoons, 246 cd-roms en 74 diskettes.
M.’s hoofdcomputer had vier harde schijven, terwijl de meeste mensen er slechts een of twee hebben. De bestanden daarop waren versleuteld. Volgens justitie was er veel kennis, tijd en geld voor nodig om dit alles zo te organiseren. Daarnaast vond de politie nog een externe harde schijf die als het ware als een aparte computer fungeerde.
Een goed verstopt bestand was leeg. Onderzoek wees uit dat het was gewist ten tijde van de uitzending van Opsporing Verzocht waarin een slachtoffertje was te zien. Die uitzending leidde tot de arrestatie van M.
Digitale rechercheurs wisten de gewiste gegevens toch boven water te halen. Het bleken foto’s en video’s te zijn die M. zelf had gemaakt en waarop hij ook zelf te zien was. Volgens justitie was de prestatie van deze digitale rechercheurs nog niet eerder vertoond in Nederland.
Uiteindelijk werd 8 terabyte aan gegevens gevonden, gelijk aan een uitgeprinte stapel papier van 800 kilometer. In totaal ging het om 46.803 foto’s en 3672 films.
M. deelde ook kinderporno met internetcontacten. Het is technisch niet mogelijk om te achterhalen met wie allemaal. Daarom is het ook niet mogelijk om alle materiaal helemaal van internet te verwijderen.