Economie

Eindelijk weer nieuwkomers op beurs

De Amsterdamse beurs krijgt versterking. In de achterliggende jaren leek er sprake van een leegloop, maar nu dienen zich nieuwe gezichten aan. Twee bedrijven hebben recent hun gang naar het Damrak aangekondigd: Douwe Egberts en Ziggo.

Drs. A. A. C. de Rooij
9 March 2012 21:45Gewijzigd op 14 November 2020 19:50
Foto ANP
Foto ANP

De schuldencrisis in de eurozone behoort nog lang niet tot het verleden en in tal van landen verkeert de economie in een recessie. Toch valt er sinds begin dit jaar een verbetering van het sentiment binnen de financiële wereld te constateren. De overmaat aan liquiditeiten (ruim 1000 miljard euro) die de ECB in twee ronden beschikbaar heeft gesteld aan de banken, speelt daarbij ongetwijfeld een rol.

De overname-, fusie- en emissiemarkt, waarop zakelijke transacties aan de orde zijn waarmee heel veel geld is gemoeid, ontdooit. Blijkbaar groeit het vertrouwen dat het op termijn allemaal best goed zal komen en dan is het misschien juist in de huidige fase, met relatief lage waarderingen, een gunstig moment om bijvoorbeeld een acquisitie te plegen.

In ieder geval veel opvallend bedrijvennieuws de laatste weken. Zo ontving pakketjesbezorger TNT Express een bod van de Amerikaanse sector­genoot UPS. Supermarkt­concern Ahold deelde mee dat het de populaire internetwinkel bol.com inlijft. Buizenfabrikant Wavin bereikte overeenstemming over een overname door het Mexicaanse Mexichem. De ingenieursbureaus DHV en 
Haskoning besloten de krachten te bundelen. En Douwe Egberts en Ziggo lieten dus weten dat zij hun aandelen binnenkort naar de beurs brengen.

Als hoofdgraadmeter voor de stemming op het Damrak fungeert de AEX. Daarin zijn de 25 grootste fondsen vertegenwoordigd. Criterium om te bepalen welke ondernemingen bij dat selecte gezelschap behoren, is de omzet van elk van de aandelen, dat wil zeggen de gemiddelde koers maal het verhandeld volume. Periodiek vinden er, indien de verhoudingen daartoe aanleiding geven, aanpassingen plaats in de lijst. De stand van de index geeft het gewogen gemiddelde van de koersen weer.

Wie de ontwikkelingen door de tijd heen bekijkt, moet constateren dat de samenstelling van de elitegroep snel wijzigt. Enkele paradepaardjes uit het verleden die zijn verdwenen: Nedlloyd, Hoogovens, Bührmann, Stork en, wat minder lang geleden, de twee financiële giganten ABN AMRO en Fortis.

Onder de kleinere partijen hielden vorig jaar Gamma Holding en Draka het voor gezien. Wavin vertrekt zodra de aandeelhouders hun stukken hebben overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Misschien keert ABN AMRO, sinds oktober 2008 volledig eigendom van de Nederlandse staat, over enkele jaren trouwens terug.

Circa de helft van de schommelingen in de AEX wordt bepaald door de koersbewegingen van de top vier onder de multinationals: Shell, Unilever, ING en Philips. Die leggen dus een zwaar gewicht in de schaal. Voor het aanzien van de Amsterdamse beurs, onderdeel van NYSE Euronext, en voor de aantrekkelijkheid ervan onder internationale beleggers zou het uiteraard goed zijn als er voortdurend succesvolle bedrijven toetreden.

Door het uitbreken van de kredietcrisis ontstond er te veel onzekerheid om een flinke instroom te mogen verwachten. De laatste omvangrijke introductie dateert van november 2009, toen Delta Lloyd de sprong waagde. De verzekeringsmaatschappij treffen we aan in de midkapindex, de tweede categorie ofwel de nummers 26 tot en met 50.

Maar op korte termijn verschijnen er dan eindelijk weer eens nieuwe namen op de borden. Douwe Egberts (DE), de oer-Hollandse koffiebrander, opgericht in 1753, maakt sinds 1984 deel uit van het Amerikaanse voedingsconglomeraat Sara Lee. Dat heeft besloten DE, met productievestigingen in Utrecht en Joure en 2200 werknemers, te verzelfstandigen.

In vergelijking met Douwe Egberts is Ziggo, een telg van de hedendaagse telecomtechnologie, piepjong. Het concern, met 2500 banen, biedt digitale diensten zoals televisie, radio, internet en telefonie via de kabel aan. Het zag het levenslicht toen twee zogenoemde private-equityfondsen, het Amerikaanse Warburg Pincus en het Britse Cinven, in 2005 en 2006 drie kabelbedrijven in Nederland opkochten en samenvoegden.

Nu willen deze investeerders in risicodragend vermogen hun bezit verzilveren via een beursgang. Die is gepland voor 21 maart, zo blijkt uit het vrijdag gepubliceerde prospectus.

Meer over
Groot Geld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer