Binnenland

Visrokerij Kampen blijft overeind in juridische strijd

KAMPEN – De visrokerij uit de negentiende eeuw in de Kamper wijk Brunnepe blijft op dezelfde plek staan. Vrijwilligers die het laatste zichtbare restant van de visserijgeschiedenis van de stad overeind willen houden, hebben met succes plannen voor verplaatsing via de Raad van State tegengehouden.

Michiel Satink
29 February 2012 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 19:38
De visrokerij in Kampen mag op zijn huidige plaats blijven staan. Bewoners hebben een voorgenomen verplaatsing via de Raad van State weten te voorkomen. Foto Freddy Schinkel
De visrokerij in Kampen mag op zijn huidige plaats blijven staan. Bewoners hebben een voorgenomen verplaatsing via de Raad van State weten te voorkomen. Foto Freddy Schinkel

Roel Vahl woont op nog geen 500 meter van de Vischrookerij Van Heerde en Reumer. De rookhokken, de haringleggerij en de twee woningen van de visrokers staan nog overeind. Delen van de panden stammen uit 1881. Het zou daarmee de oudste rokerij van Nederland zijn die nog altijd op de oude plek is blijven staan.

De rokerij stond destijds in een wijk die grotendeels leefde van de visvangst. Nu herinneren slechts deze vervallen panden aan die tijden. Even verderop zijn achter bouwhekken grote woontorens in aanbouw. De voet van de vijfde woontoren aan de IJssel staat gepland op de plek van de rokerij.

Vrijwilligers uit de wijk houden al jaren de plannen voor de bouw van deze vijfde toren tegen. En met succes, bleek afgelopen week. Al eerder zette de Raad van State een streep door het bestemmingsplan dat de bouw van deze toren mogelijk maakte. De gemeente Kampen had onvoldoende duidelijk gemaakt dat de rokerij niet waardevol genoeg is om te behouden. De gemeente besloot vervolgens dat de rokerij behouden moest worden, maar niet op de huidige plek.

Volgens de stichting met de naam van de rokerij is juist behoud op de oude plek van groot belang. De vrijwilligers verkozen opnieuw de gang naar de Raad van State, omdat ze vreesden dat de gemeente de rookhokken en de haringleggerij uit elkaar zou halen en voor vele jaren achteraf op een opslagplek zou wegstoppen.

De Raad van State veegde dit verweer van tafel. De gemeente heeft echter onvoldoende duidelijk gemaakt waar de rokerij terug moest keren. Een financiële onderbouwing van de plannen ligt er niet. En de vraag is of het wel zo reëel is om de rokerij op te willen bouwen bij de Koggewerf, waar vanwege regelgeving nu helemaal niet gebouwd mag worden. Geen vijfde woontoren dus, en behoud van de rokerij op de huidige plek.

Vahl is een blij man. „Ik ga al jaren niet op vakantie. Het geld dat ik daarmee uitspaar, gaat in de rokerij.” Voor hem heeft de strijd ook een persoonlijk tintje. „Mijn oma heeft in de rokerij gewerkt. Ik heb er nog een foto van.” Volgens de stichting is de rokerij niet alleen uniek voor Kampen. Op deze locatie werden drie soorten vis in verdiepingen boven elkaar gerookt. „Dat gebeurde elders niet.”

Brunnepe was ten tijde van de bouw van de rokerij een dorp net boven Kampen dat grotendeels leefde van de visserij. Rond die jaren kwamen er ook veel vissers bij van het ontruimde eiland Schokland. De stichting wil van de panden een buurtmuseum maken waarin nog op de traditionele wijze vis wordt gerookt. De panden, in bezit van de gemeente, zijn echter aan restauratie toe. De gemeente Kampen meent dat nu de projectontwikkelaar aan zet is. Wel hecht de gemeente waarde aan de erkenning van de Raad van State dat de rokerij te verplaatsen is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer