Achmea stoot groot deel van aandelen af
Verzekeringsconcern Achmea heeft zich in de eerste helft van 2003 afgekeerd van de beurs. De groep verkocht voor enkele honderden miljoenen euro’s aandelen om minder risico te lopen.
Dat bleek maandag uit de presentatie van de halfjaarcijfers van Achmea. In totaal leverde de groep, onder meer bekend van Centraal Beheer en Zilveren Kruis, 1 miljard euro in van het aandelenbezit. Achmea heeft nu nog maar 2,29 miljard euro aan aandelen in de eigen portefeuille. Dat is 12,6 procent van alle beleggingen.
Een deel van de krimp van het aandelenbezit is toe te schrijven aan koersdalingen, maar Achmea kon niet zeggen hoe groot die verliezen waren. De eerste zes maanden van 2003 daalde de AEX-index met ongeveer 10 procent, maar in de Verenigde Staten steeg in die periode de Dow Jones-index met ongeveer 7 procent.
In 2002 leed Achmea nog sterk onder de dalende aandelenkoersen en boekte toen een nettoverlies van 668 miljoen euro. De eerste zes maanden van 2003 kwam de groep uit op een winst van 9,3 miljoen euro.
De premie-inkomsten stegen, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, met 16 procent tot 2,77 miljard euro. De groei van de inkomsten kwam voor een belangrijk deel op het conto van de Britse verzekeraar Royal & Sun Alliance, die vorig jaar grotendeels werd overgenomen. Als de omzet van Royal & Sun buiten de cijfers wordt gelaten, boekte Achmea op eigen kracht een omzetgroei van 8 procent.
Ook bij Eureko, de Europese moedermaatschappij waarin Achmea een meerderheidsbelang heeft, groeiden de premie-inkomsten met dubbele cijfers. De omzet uit verzekeringspremies steeg met 10 procent tot 3,23 miljard euro. De Europese verzekeringskoepel die voor het grootste deel uit Achmea bestaat, schreef een verlies van 38,8 miljoen euro. In de eerste helft van 2002 boekte Eureko een nettowinst van 249,9 miljoen euro.