Grootste vliegtuig wijkt uit naar Keulen
Het grootste vliegtuig ter wereld, de Antonov AN–225, dat maandag werd geweigerd op Eindhoven Airport, is uitgeweken naar de vliegbasis van het Duitse Keulen. Volgens een woordvoerder van de Duitse luchtmacht is het toestel even voor twee uur geland.
Het vliegtuig is niet naar Nederland gekomen, omdat Defensie via de media te horen had gekregen dat het toestel direct na de landing aan de ketting zou worden gelegd door veilinghuis De Meerman uit Veghel. „Als De Meerman beslag had gelegd op het toestel hadden wij het platform weken, misschien wel maanden niet kunnen gebruiken. De directie vond dat een te groot risico," aldus de woordvoerder van Eindhoven Airport.
Het veilinghuis De Meerman heeft drie jaar geleden een Antonov 124 geveild die al drie jaar aan de ketting stond op de luchthaven van Maastricht. Dat gebeurde in opdracht van een bedrijf uit Amsterdam dat nog ruim 300.000 euro te goed had van het failliete Russische transportbedrijf Ayaks.
Volgens veilinghuisdirecteur H. Marinus heeft hij nog geen opdracht gekregen om beslag te leggen op de Antonov. „Maar als ze hem ’in mijn achtertuin zetten’ dan was die opdracht er zeker gekomen", aldus Marinus. Een grote internationale klant van het veilinghuis heeft veel geld te goed van de eigenaar van de Antonov, de Oekraïnse regering. Het is niet bekend om welk bedrag het gaat. Via de beslaglegging probeert de internationale organisatie de regering alsnog te dwingen openstaande rekeningen te betalen.
Maandag waren honderden spotters weer tevergeefs naar Eindhoven gekomen om de luchtreus te zien. Sommigen van hen zijn naar Keulen gereden om alsnog een glimp van het toestel op te vangen. Vorige week vrijdag stonden er ongeveer achthonderd belangstellenden het toestel op te wachten. Toen kwam de Antonov niet naar Nederland omdat het met pech stond in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Daarom werd de vlucht uitgesteld tot maandag.
Het Nederlandse leger had de Antonov ingehuurd om materieel van de internationale vredesmacht ISAF uit Afghanistan terug naar Nederland te vliegen. Volgens de woordvoerder van de vliegbasis was Defensie niet op de hoogte van de mogelijke beslaglegging. „Er was ons verzekerd dat alles in orde was." Defensie betreurt het dat de Antonov niet op Eindhoven kon landen. „Het was voor veel spotters een unieke ervaring geweest en voor ons ook", aldus de woordvoerder.
Defensie onderzoekt nog of het in Duitsland gestrande materieel over de weg of via het spoor naar Nederland wordt gebracht.