Binnenland

Kamp wil einde aan malafide champignonteelt

DEN BOSCH (ANP) – In de strijd tegen illegale arbeid en onderbetaling neemt minister Henk Kamp (Sociale Zaken) maatregelen tegen malafide werkpraktijken, zoals veel in de champignonteelt wordt toegepast, waarbij ’hele oogsten’ worden verkocht aan een Bulgaars of Roemeens bedrijf. Kamp kondigt dit maandag aan tijdens een bezoek aan een champignonteler en de Stichting Fair Produce Nederland.

27 February 2012 16:05Gewijzigd op 14 November 2020 19:36
Minister Kamp aan het woord.  Foto ANP
Minister Kamp aan het woord. Foto ANP

De minister wil voorkomen dat goede ondernemers door malafide collega’s uit de markt worden gedrukt, omdat die via schijnconstructies met veel lagere loonkosten werken. Foute telers verkopen nu vaak hun champignonbedden aan Bulgaarse of Roemeense dienstverleners met personeel dat de paddenstoelen plukt voor Bulgaarse of Roemeense salarissen. Een Nederlandse werkgever heeft een werkvergunning nodig om een Roemeen of Bulgaar hier te laten werken en moet het minimumloon betalen. Dat geldt niet voor een Roemeens of Bulgaars bedrijf dat in ons land een dienst verricht.

Om fraude via de dienstverlening aan te pakken, komt Kamp met een strengere meldplicht. Voortaan moeten ondernemers die een dienstverlener van buiten de Europese Unie of uit de nieuwe EU-lidstaten Roemenië of Bulgarije inhuren, dit altijd van tevoren melden. Nu kan de ondernemer zich ook pas melden bij het uitvoeringsinstituut UWV als de werkzaamheden al bezig zijn. Bovendien geldt de „notificatie” nu bij het UWV voor onbepaalde tijd en dat wordt straks maar een beperkte periode.

Op deze manier hoopt de VVD-bewindsman dat beter gecontroleerd kan worden op misstanden. De komende tijd worden ook extra inspecteurs ingezet in de champignonteelt. Frauderende telers die gebruik maken van een Bulgaarse of Roemeense dienstverlener en die niet voldoen aan de meldplicht, zouden alleen al wegens het niet-melden aangepakt kunnen worden.

De minister is ook blij dat goedwillende champignontelers zich nu via een keurmerk willen onderscheiden. Op die manier kunnen afnemers, zoals supermarkten, ook zien bij wie ze eerlijke waar kunnen inkopen en wat een eerlijke prijs is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer