Opnieuw een Karel Doorman in de vloot
DEN HAAG (ANP) – Opnieuw wordt er een marineschip vernoemd naar Karel Doorman, de schout-bij-nacht die commando voerde tijdens de Slag in de Javazee in 1942. Hij ging daarbij met zijn schip ten onder.
Dat meldde vice-admiraal Matthieu Borsboom, commandant Zeestrijdkrachten, maandag tijdens de herdenking in Den Haag van de Slag in de Javazee.
De Slag moet ’blijvend verankerd’ zijn in onze (maritieme) geschiedenis. De naamgeving geldt als symbool voor moed en trouw, aldus Borsboom. Het schip, waarvan de kiel al is gelegd, wordt in de toekomst ingezet als ondersteuning van wereldwijde defensie-inzet.
Het is een ondersteuningsvaartuig, een zogenoemd ’joint supportschip’, dat logistieke diensten verricht bij diverse operaties ter zee en op het land. Zo kan het manschappen aanvoeren en helikopters. Het is de bedoeling dat de nieuwe Karel Doorman, de vierde op rij, in 2014 in de vaart komt.
Op 27 en 28 februari 1942 probeerde een Nederlandse groep van kruisers en torpedobootjagers, samen met Australische, Engelse en Amerikaanse schepen een Japanse invasie op Java tegen te houden. Bij deze uiteindelijk vergeefse strijd verloren ruim 1600 Nederlandse en Nederlands-Indische marinemensen het leven en bijna 1200 geallieerden uit Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Zo’n 4000 man eindigde als krijgsgevangene.
Vlootpredikant Wilco Veltkamp wees erop dat ook de strijd in de Javazee wel degelijk een bijdrage heeft geleverd aan de uitkomst van de Tweede Wereldoorlog. Hij haalde de woorden aan van oorlogshistoricus Loe de Jong, dat nederlagen ’evenzeer als overwinningen’ de wil kunnen versterken om vol te houden.