Dierentuinen nemen maatregelen tegen hitte
IJsblokjes met ingevroren fruit, douches voor struisvogels, sproeiinstallaties voor de chimpansees. Het is maar een kleine greep uit de speciale maatregelen die Nederlandse dierentuinen nemen in verband met de hoge temperaturen om hun bewoners verkoeling te geven.
Voor de bezoekers aan de dierentuinen is de warme periode wellicht wat saai. De dieren zijn veel minder actief en soms niet eens te zien. „We geven dieren die weinig schaduw hebben de gelegenheid naar het binnenverblijf te gaan", zegt een medewerker van Dierenpark Amersfoort.
Vooral de chimpansees hebben last van de warmte. De verzorgers besproeien de dieren om ze wat verkoeling te geven. „We hebben nogal wat vijvers in onze tuin en daar kruipen de dieren nu vanzelf in, zoals de tijgers en de bruine beren."
Nathouden van dieren is een veelgebruikt middel. In de Rotterdamse diergaarde Blijdorp doen de verzorgers dat bij de olifanten. Die hebben volgens een woordvoerster van de zoo het meeste last van de hitte. „We spuiten ze nat, maar wat ze zelf doen tegen de hitte is zich zelf met zand besproeien. Dat is een teken dat ze het warm hebben."
Pooldieren heeft Blijdorp niet meer en de meeste dieren vinden het eigenlijk wel prettig dit warme weer. „We hebben veel dieren die van oorsprong uit warme streken komen, dus die vinden het helemaal niet erg. De stokstaartjes liggen gewoon te zonnen. En de koningspinguïns hebben een ingebouwde koeling."
Bij het Amsterdamse Artis puffen vooral de struisvogels onder de tropische omstandigheden. Om de dieren te koelen krijgen ze een speciale douche. De chimpansees krijgen ijsblokjes met daarin fruit.