„Schreeuw was oorzaak paniek op de Dam”
AMSTERDAM (ANP) – De kreet die Gennaro P. slaakte tijdens de dodenherdenking in 2010 op de Dam in Amsterdam, was de oorzaak van alle daaropvolgende paniek. Ook het feit dat er gewonden zijn gevallen, is terug te voeren op de schreeuw.
Dat betoogde advocaat-generaal Raymond Tdlohreg vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam, waar de 40-jarige P. in hoger beroep terechtstond. De aanklager eiste dezelfde straf als vorig jaar door de rechtbank opgelegd: 12 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook kreeg hij een 5 jaar durend verbod opgelegd om bij de dodenherdenking op de Dam aanwezig te zijn. Tdlohreg wil dat verbod ook opgelegd zien.
P. verscheen vrijdag wel in de rechtszaal, in tegenstelling tot vorig jaar bij de rechtbank. Of hij zijn zaak met zijn optreden bij het hof veel goed heeft gedaan, staat te bezien. Hij liet het proces onderuitgezakt met een spottende glimlach over zich heen komen. Volgens Tdlohreg kan het leed dat P. zou hebben veroorzaakt, hem weinig tot niets schelen.
Op 4 mei 2010 brak tijdens de 2 minuten stilte paniek uit, nadat P. een harde kreet van enkele seconden slaakte. De politie pakte de man ter plekke op, terwijl onder de menigte grote paniek uitbrak. Er vielen tientallen gewonden, diverse mensen werden onder de voet gelopen. De koninklijke familie moest in veiligheid worden gebracht.
P. tekende hoger beroep aan omdat hij vindt dat niet zijn schreeuw tijdens de 2 minuten stilte tot de paniek en gewonden heeft geleid, maar de gil van een geschrokken vrouw en omvallende dranghekken. Het vonnis van de rechtbank noemde hij vrijdag „ongenuanceerd.” Volgens P. en zijn advocaat Theo Hiddema ontbreekt ieder oorzakelijk verband tussen de schreeuw en de paniek.
Een aantal slachtoffers heeft schadevergoeding van P. geëist. Aanklager Tdlohreg vroeg het hof deze toe te wijzen. Het incident op de Dam heeft op veel mensen die de herdenking al jaren bijwonen grote impact gehad. Sommigen durven er niet meer naar toe.
Het hof doet uitspraak op 9 maart.