Elfstedentocht gaat vooralsnog niet door
LEEUWARDEN – De Elfstedentocht gaat vooralsnog niet door. Het ijs heeft op veel plaatsen niet de vereiste dikte en is dus onbetrouwbaar. Ook spelen de weersverwachtingen de schaatstocht parten.
Dat hebben het bestuur van de Vereniging De Friesche Elf Steden en de 22 rayonhoofden woensdagavond bekendgemaakt. Zij waren voor de tweede keer bijeen om de kwaliteit van het ijs te bespreken. Binnen een uur waren ze eruit: er komt vooralsnog geen Elfstedentocht.
De ijsdikte is over grote delen van de 200 kilometer lange route onvoldoende. Volgens voorzitter Wiebe Wieling van de vereniging is het ijs gemiddeld 10 tot 11 centimeter dik, terwijl 15 centimeter een voorwaarde is. „Er zijn uitschieters van boven de 15 centimeter, maar ook plekken waar het slechts 8 tot 9 centimeter is.” Dat geldt vooral voor het ijs in het zuiden en zuidwesten van de provincie. „Die problemen kunnen we niet zomaar oplossen.”
Tot zondag verwacht Wieling geen aanzienlijke ijsgroei. Door de wind en de hogere temperaturen woensdag is zelfs „veel ijs verloren gegaan.” „In of na het weekeinde komt er dooi. Het is frustrerend. Na 10 dagen vorst zitten we vlak voor de eindstreep. Maar de veiligheid voor iedereen is net zo belangrijk als onze wens om de tocht te houden. We willen zo graag. Maar het kan op dit moment niet.”
Tekenend, aldus Wieling, is dat dinsdag nog een van de rayonhoofden door het ijs is gezakt. „We hebben de grens opgezocht. We hebben meter voor meter het ijs van het Slotermeer geïnspecteerd. Maar veiligheid is de grens.” Wieling bedankte de vele honderden vrijwilligers die zich de afgelopen dagen „ongelooflijk hebben ingezet” om de kwaliteit van het ijs beter te maken.
Er zijn weermodellen die in de loop van volgende week vorst voorspellen, maar die worden door andere weermodellen tegengesproken, aldus Wieling. IJsmeester Jan Oostenbrug houdt niettemin een slag om de arm. „Op oud ijs vriest het het best.”
Gemalen
Het waterschap Friesland voert maandag overleg om te bepalen of de 160 gemalen in de provincie weer in werking worden gezet. Indien de dooi sterk inzet, moet het overtollige water worden weggewerkt. „Als de gemalen weer gaan werken, dan is het ijs binnen een dag weg”, zei ijsmeester Jan Oostenbrug woensdag na afloop van de persconferentie van de vereniging De Friesche Elf Steden.
Lees ook: Herinneringen aan strenge winters : In maart 1963 reden de auto’s nog over het IJsselmeer, familieblad Terdege, 17 februari 1988