Binnenland

Nederlander in VS schuldig aan handel Iran

NEW YORK (ANP/EFE) – De 50-jarige Nederlandse zakenman Ulrich D. heeft maandag in de Amerikaanse staat New Jersey bekend dat hij goederen heeft vervoerd naar Iran. Hij had daarom op grond van Amerikaanse sanctiewetten tegen Iran uit 1995 20 jaar cel kunnen krijgen, maar er is een akkoord tussen aanklagers en zijn advocaten gesloten. Dit heeft het Openbaar Ministerie in de staat New Jersey laten weten.

7 February 2012 07:03Gewijzigd op 14 November 2020 19:08

Nu kan de Nederlander, die voor de transportonderneming Netherlands Freight Forwarding heeft gewerkt, hooguit 5 jaar cel en een boete van 250.000 dollar krijgen. De strafmaat wordt 15 mei bepaald. De beklaagde liet in 2007 en 2008 zonder vergunning ladingen Amerikaanse producten naar Iran transporteren, waaronder chemicaliën, smeermiddelen en islolatiemateriaal.

De Amerikaanse autoriteiten houden D. er concreet verantwoordelijk voor dat hij tussen augustus 2007 en januari 2008 uit de VS afkomstige onderdelen van vliegtuigen en peroxide heeft verkocht aan Iran. De zakenman gebruikte Nederland als doorvoerhaven. Hij liet volgens de Amerikaanse aanklager onderdelen van de VS naar een logistiek bedrijf met vestigingen in Rotterdam, Schiphol-Rijk en Tilburg sturen om ze daarna door te verschepen naar Iran.

De Amerikanen arresteerden Ulrich D. op 6 augustus 2011 in Newark, New Jersey. Hij wilde op dat moment het vliegtuig terug naar Nederland nemen. Sindsdien zit de Nederlandse zakenman in de VS vast.

De Nederlander ontkende aanvankelijk. Die houding heeft hij moeten loslaten om tot de deal met de Amerikaanse autoriteiten te komen. Als D. het in de VS tot een rechtszaak had laten komen, had hij namelijk een maximale straf van 20 jaar cel en een boete van een miljoen euro kunnen krijgen.

Het is onwaarschijnlijk dat de Nederlander zijn straf in Nederland mag uitzitten. Dat komt omdat hij in de VS is gearresteerd en Nederland hem niet aan de Amerikanen heeft uitgeleverd. Daarom is Amerika niet gebonden aan het uitleveringsverdrag dat het met Nederland heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer