Syrië: Rusland en China tegen de rest
NEW YORK (ANP/AFP/DPA) – Teleurstelling en woede overheersen in de wereld na het veto van Rusland en China zaterdagavond.
Die twee landen blokkeerden een VN-resolutie die de Syrische president Bashar al-Assad vraagt te vertrekken wegens het geweld tegen de burgers. „Bespottelijk”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zondag over het zeldzame dubbele veto. Ze gaat proberen de economische en politieke sancties tegen het land aan te scherpen.
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken noemde de veto’s „een enorme klap voor de Syrische bevolking, Assad moet opstappen.” De Franse president Nicolas Sarkozy wil een contactgroep vormen van westerse en Arabische landen die het Syrische verzet steunen.
Rusland had geëist dat militair ingrijpen in Syrië uitdrukkelijk zou worden uitgesloten. Het land wil namelijk niet dat opnieuw een VN-’beschermingsmissie’ uitmondt in militair ingrijpen zoals in Libië. Rusland eiste bovendien dat de resolutie het geweld van de oppositie zou veroordelen. De westerse en Arabische landen weigerden zulke aanpassingen, ondanks koortsachtig overleg van de betrokken ministers van de VS, Rusland en Duitsland, die toevallig bijeenwaren op de veiligheidsconferentie in München.
De druk op Rusland en China was zaterdag erg toegenomen, nadat berichten waren binnengesijpeld over het dodental in Homs. Een bombardement door het Syrische leger op de opstandige stad vrijdag bleek minstens 260 levens te hebben gekost. De Syrische oppositie sprak over een van de bloedigste incidenten sinds het begin van de opstand bijna een jaar geleden. In de periode zijn naar schatting 6000 doden gevallen.
De Syrische Nationale Raad, waarin de oppositiegroepen zich hebben verenigd, noemde de veto’s „een vrijbrief voor verder bloedvergieten” door de Syrische president.
De Syrische autoriteiten verwelkomden de veto’s zondag. Volgens de staatskrant Tishrin leidt het veto ertoe dat de Syrische regering zelf hervormingen kan doorvoeren.
Na het bombardement op Homs ontstonden veel betogingen bij ambassades van Syrië. Ambassades in Londen, Athene, Caïro, Koeweit en Berlijn zijn aangevallen door betogers. Ze vernielden ramen en probeerden in te breken. Tunesië zet zelfs de ambassadeur uit en erkent het regime van president Bashar al-Assad niet langer. Bij het Syrische consulaat in Den Haag was niets aan de hand, aldus de politie.