Binnenland

Het is en het blijft koud in Nederland

RIJSWIJK (ANP) – Het is en het blijft koud en de vrieskou lijkt steeds meer invloed op het maatschappelijk leven te krijgen. Wintereten als stamppot, zuurkool, rookworst, snert en boerenkool vliegt de winkels uit en in de afgelopen 15 jaar hebben Nederlandse huishoudens niet zo veel aardgas gestookt als afgelopen woensdag. De wegenwacht van de ANWB had woensdag 8300 pechgevallen verwerkt. En daarmee staat die dag in de top 3 met meest afgehandelde problemen met auto’s op een dag.

2 February 2012 17:27Gewijzigd op 14 November 2020 19:04
Foto ANP
Foto ANP

Het verstookte gas woensdag was geen record. In totaal ging er 519 miljoen kuub door de Nederlandse pijpen. Het record staat op 567 miljoen kuub op 2 januari 1997, twee dagen voor de laatste Elfstedentocht. En dat record kan komende dagen nog wel eens sneuvelen, zo zei een woordvoerder van de Gasunie. Vermoedelijk zal dat niet in het weekend gebeuren, ook al is het dan extreem koud. „Kantoren en scholen zijn dan dicht, dus er wordt dan aanzienlijk minder verstookt.”

En ook het ijs blijft aangroeien. Op sommige plaatsen is het al rond de 10 centimeter dik. En schaatsliefhebbers kunnen niet wachten. Verschillende schaatsbanen zijn al open.

In de Waddenzee drijven veel ijsschotsen, waardoor vanaf vrijdag geen sneldiensten meer zullen varen naar Vlieland en Terschelling.

De kou is voor veel dieren en planten niet bevorderlijk. Na een lenteachtige tijd, waarin veel bloemen en planten al uitliepen, zorgt de vrieskou voor een terugslag voor ze. Vlinders bijvoorbeeld krijgen een flinke klap en bloembollen moeten niet te lang koud zijn, want dan is het einde verhaal. In dierentuinen is de kou voor sommige dieren een deugd, voor andere een last. De Europese bizons in Artis, de ijsberen in Blijdorp en de Siberische tijgers in Dierenpark Emmen kunnen de huidige vrieskou wel waarderen. Daarentegen zoeken de zebra’s, giraffen en gorilla’s het liever warmte op in hun binnenverblijf, zo blijkt uit een rondgang door het ANP bij dierenparken.

De vogels in Blijdorp zijn door de eerder zo zachte winter een beetje van slag. Een stel lepelaars is daardoor gaan broeden. De verzorgers hebben de jongen die nu net zijn geboren in de couveuse gelegd. Hoewel de gorillafamilie verwarmde schuilholen buiten heeft, kiest ze volgens een zegsvrouw ook voor een verwarmd plekje in het verblijf.

Volgens het KNMI houdt de kou de komende dagen nog wel aan maar kan er ook neerslag vallen. De komende nacht al drijft in het noorden bewolking vanaf de Noordzee binnen waaruit lokaal lichte (mot)sneeuw kan vallen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -6 graden op de Waddeneilanden tot lokaal -13 in het zuidoosten met daarbij een gevoelstemperatuur van ongeveer -15 graden. Vrijdagochtend bereikt een gebied met sneeuwbuien het noorden van het land en trekt daarvandaan verder zuidwaarts. De temperatuur loopt in de kustprovincies tijdelijk op naar iets boven nul, elders blijft het enkele graden vriezen.

Extreme weersituaties

Wie te maken krijgt met gevaarlijke of extreme weersituaties, kan dat vanaf deze maand met zijn of haar telefoon delen met het KNMI. Het meteorologisch instituut hoopt zo de gevolgen van extreem weer sneller in beeld te krijgen. De meldingen kunnen onder meer worden gebruikt om uitstaande weerwaarschuwingen aan te passen of te evalueren.

Het KNMI hoopt bijvoorbeeld meldingen te krijgen van schade door zware windstoten. Die kunnen zowel in tekst als in beeld worden toegestuurd. Het gaat vooralsnog om een proef die aan het einde van het jaar wordt geëvalueerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer