„Mensenrechten belangrijker dan export”
DEN HAAG (ANP) – Mensenrechten moeten voor Nederland altijd belangrijker zijn dan de export van tulpen en andere producten naar landen als China. Dat stelde juryvoorzitter Cisca Dresselhuys van de Mensenrechtentulp dinsdag bij de uitgestelde bijeenkomst waarbij de prijs zou worden uitgereikt.
De overhandiging ging echter niet door omdat de dochter van de winnares, de Chinese mensenrechtenactiviste Ni Yulan, China niet uit mocht. Ni Yulan zit zelf gevangen in afwachting van haar proces. „Wat ons betreft is de tijd van diplomatiek zwijgen voorbij”, zei Dresselhuys in haar toespraak. „Dat de Chinese regering probeert een aantal van haar eigen kritische burgers monddood te maken, mag nooit betekenen dat zij elders in de wereld mensen gijzelt, die het voor moedige mensen willen opnemen.”
Volgens de juryvoorzitter mogen economische belangen nooit een reden zijn om onze mond te houden en weg te kijken van onrecht. „Openlijke steun aan de strijd voor vrijheid en gerechtigheid moet altijd voorrang hebben boven de export van Edammer kazen, tomaten, snijbloemen en overtollige tanks.”
De juriste Ni Yulan krijgt de Nederlandse prijs voor haar jarenlange strijd voor de belangen van Chinese burgers. Als advocate verdedigde ze een aanhanger van de verboden beweging Falun Gong. Ook kwam ze op voor Chinezen van wie huizen zijn gesloopt in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2008. Ook het huis van Ni Yulan, die meerdere keren in de gevangenis heeft gezeten, werd gesloopt.
Omdat ze nu opnieuw vast zit, zou haar dochter de prijs in Den Haag in ontvangst nemen. Maar ze werd vorige week op het vliegveld van Peking tegengehouden. Volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken, die daarover opheldering heeft gevraagd bij de Chinese ambassadeur, stelt China het niet op prijs dat de Mensenrechtentulp is toegekend aan Ni Yulan.
Gesprekken over mensenrechten mogen volgens Rosenthal geen belerende monoloog zijn, maar moeten een open dialoog zijn. Hij wees erop dat China een belangrijke partner is van Nederland. „Met de autoriteiten zijn en blijven we in gesprek over mensenrechten. Want als je met China goede betrekkingen onderhoudt, dan kun je ook over gevoelige onderwerpen spreken”, zei Rosenthal.